U petak, 25.ožujka 2011. godine,  održana je sjednica Mjesne organizacije Tavankut u članovima  DSHV ispunjenom objektu ”Bunjevka” . Na dnevnom redu je bilo izvješće  o radu ove Mjesne organizacije u 2010. godini, plan rada za 2011. godinu  i zadaci Mjesne organizacije u svezi popisom gradjana i upis u manjinski biracki popis, te pripreme za izbore za mjesnu zajednicu, što će se održati tijekom proljeća ove godine.
Izvješće o radu, te plan rada podnio je Josip Petreš, predsjednik Mjesne organizacije, koji je u  izlaganju iznio da se opće stanje u društvu odrazilo  i na raspoloženje gradjana, koje se ogleda u očgledno teškom životu velike većine gradjana, pa je i politički rad opterećen općom depresijom ljudi zbog teškog života. Iznio je da je centralna zadaća popis stanovništva u desetom mjesecu 2011. godine i upis u birački spisak hrvatske nacionalne manjine. Kada je riječ o izborima za mjesnu zajednicu Tavankut, Petreš je istaknuo teškoće u dosadašnjem radu Mjesne zajednice Tavankut, što se ogledala u nesporazumima sa našim koaliicijskim partnerom. Prijedlog je da Demokratski savez Hrvata u Vojvodini na te izbore izidje samostalno, što će doprinijeti i uvrdjivanju stvarnog biračkog tijela DSHV.
Nakon toga je Darko Sarić upoznao nazočne sa zadaćom oko upisa u birački popis hrvatske nacionalne manjine, navodeći da je sadašnja akcija usmjerena radi pribavljanja dovoljnog broja upisanih u posebni birački spisak, kako bi se izbori za buduće Nacionalno vijeće održali neposrednim glasovanjem.
Martin Bačić je upoznao nazočne sa stajalištem stranke u svezi sa zadacama koje su na sjednici odredjene kao najvažnije.
Predsjednik stranke Petar Kuntić zahvalio se svima nazočnim na odzivu na sjednicu Mjesne organizacije Tavankut, što se održala u vrijeme kada su poljski radovi već počeli. Iznio je da su na današnjoj sjednici iznijeta stajališta stranke, a što se tiče nesporazuma sa koalicijskim partnerom isti su postojali kada se radi o Mjesnoj zajednici Tavankut, ali su isti izgladjeni. Teškoće postoje u čitavom društvu, mnogi očekuju da stranka može uposliti članove, ali to ide jako teško iako koalicijski partner želi pomoći. U osnovi nema problema oko rada lokalne samouprave. Iznio je da je stajalište stranke da se izbori u mjesnim zajednicama imaju provesti samostalnim sudjelovanjem stranke, a mora se riješiti i posebni birački spisak nacionalne manjine, jer je hrvatska nacionalna manjina jedna od rijetkih koja nije formirala taj birački spisak. Predsjednik je upoznao nazočne s  Otvorenim pismom što su ga uputili čelnici hrvatskih udruga i organizacija najvišim rukovodiocima Pokrajine Vojvodine, Republike Srbije i Republike Hrvatske. Pismo je u našoj državi imalo odjeka, javili su se nadležni državni organi sa svojim odgovorom. U osnovi pismo je imalo za cilj da ukaže na neravnopravni položaj hrvatske nacionalne manjine u državi Srbiji u odnosu na druge nacionalne manjine, a radi ostvarivanja prava nacionalne manjine, a cilj je tog pisma da i hrvatska nacionalna manjina ostvari ista ona prava koje imaju druge nacionalne manjine.
Nazočni su iznijeli da postoje teškoće u svakodnevnom životu, pa je tako iznijeto da postoji teškoća u radu Dobrovoljnog vatrogasnog društva, jer ne postoji cisterna velikog kapaciteta, već samo od 2000 litara, te je zamoljena stranka da pomogne oko rješenja tog pitanja.
Na kraju su svi nazočni pismeno, svojim potpisom,  podržali Otvoreno pismo.

Martin Bačić

 

Ostavite komentar