Demokratski savez Hrvata u Vojvodini u petak , 15.07.2011.   svečano je obilježio  svoj 21. rođendan, uz nazočnost uvaženih gostiju iz naše zemlje i iz  inozemstva.  Slavlje je počelo svetom misom zahvalnicom  u Franjevačkoj crkvi, gdje je prigodnu propovjed održao mons. Andrija Kopilović pozivajući stranku i čelnike stranke da i dalje odgovorno obavljaju svoju ulogu koja je definirana samim osnutkom manjinske stranke – brinuti se o opstojnosti i identitetu hrvatske zajednice na ovim prostorima.

Nakon mise u Velikoj vijećnici Gradske kuće održana je  Svečana akademija gdje su se skupu obratili gradonačelnik Subotice gosp. Saša Vučinić, visoki izaslanik predsjednice hrvatske vlade Jadranke Kosor, župan Vukovarsko-srijemske županije Božo Galić i predsjednik DSHV – a  Petar Kuntić.

Gradonačelnik grada Subotice, Saša Vučinić, istaknuo je kako trajanje i aktivnost  stranke DSHV kroz dvadeset i jednu godinu  ima  povijesnu važnost, kako za hrvatsku zajednicu  tako i šire, navodeći kao primjer prošlogodišnji susret predsjednika dvaju država, predsjednika R Srbije Borisa Tadića i predsjednika R Hrvatske Ive Josipovića koji se desio u Subotici prilikom obilježavanja dvadesete obljetnice stranke DSHV kada se oni započeli veoma plodnu suradnju u cilju uspostave kvalitetnijih međudržavnih odnosa. Time je DSHV i cjelokupna hrvatska zajednica jasno izrekla da želi biti most suradnje između dvaju država.

Visoki izaslanik predsjednice hrvatske vlade Jadranke Kosor, župan Vukovarsko-srijemske županije Božo Galić je, čestitajući obljetnicu Demokratskom savezu Hrvata u Vojvodini, istaknuo da je stranka u teškim vremenima prolazila nedaće skupa sa svojim narodom i donosila teške, ali prave odluke i da to nije ostalo nezamijećeno u matičnoj državi. «Percepcija DSHV-a u cijeloj Hrvatskoj je dobra i vidimo da je to najjača politička snaga hrvatskog naroda na ovim prostorima. To je i zbog djelovanja kroz 21 godinu, a također i što je stajala na čelu hrvatskog naroda, borbe i opstojnosti, i kada su bila teška vremena, a i danas.» Suradnja DSHV-a i HDZ-a će biti nastavljena, dodao je Galić, te čestitao stranki na njezinim aktivnostima u vezi s očuvanjem kulture i opstojnosti hrvatskog naroda na ovim prostorima.

Ohrabrivanje sunarodnjaka da se slobodno očituju o nacionalnoj pripadnosti na predstojećem popisu, te poticanje da glasuju za svoje predstavnike na sljedećim izborima, cilj je stranke u predstojećem razdoblju, čulo se na skupu. DSHV je skupa sa svojim narodom prošao sve izazove u ovoj zemlji, podsjetio je predsjednik stranke dipl. ing. Petar Kuntić. «Skupa smo od raspada zajedničke države, rata, vremena kada Hrvati nisu bili niti konstitutivan narod, a niti manjina u ovoj zemlji, sve do danas kada imamo prilično dobar zakon o nacionalnim manjinama.» No, niti prijetnje u ne tako dalekoj prošlosti Hrvatima, kao nepoželjnim građanima Vojvodine, nisu sve članove DSHV-a pokolebale da stanu uz svoju stranku i održe je do danas kao stabilnu demokratsku stranku pro-europske orijentacije, dodao je Kuntić. On je na čelu stranke od 2003. godine, a od tada je njezina vidljivost u javnosti sve veća, što je pridonijelo povećanju članstva.

DSHV je jedina parlamentarna stranka hrvatske manjine u Srbiji, ima zastupnike u srbijanskoj i vojvođanskoj skupštini, dopredsjednike gradova Subotice i Sombora te nekoliko vijećnika u gradskim skupštinama Subotice, Sombora i Sonte.

Na proslavi su, među ostalima, bili nazočni i veleposlanik RH u Beogradu Željko Kuprešak predstavnici američkog Veleposlanstva u Beogradu, predsjednik HNV-a dr. Slaven Bačić, kao i predstavnici rimokatoličke crkve te hrvatskih kulturnoumjetničkih udruga. U kulturnom dijelu programa nastupio je Subotički tamburaški orkestar pod ravnanjem Stipana Jeramazovića i pijanistica Neda Marijanović, studentica Muzičke akademije u Novom Sadu.


Završetak obilježavanja obljetnice osnutka, kao i svake godine, bio je u Domu DSHV gdje se okupio veliki broj članova i simpatizera. Tamo se skupu obratio i veleposlanik RH u Beogradu Željko Kuprešak upućujući svoje čestitke i ohrabrenja za dalji rad  aktivnosti stranke. Tom prilikom je Mladež DSHV –a predala  prigodan poklon gosp. Boži Galiću, visokom izaslaniku predsjednice hrvatske vlade Jadranke Kosor, županu Vukovarsko-srijemske županije. Uz zvuke tambure druženje je potrajalo do duboko u noć.

PRESS DSHV

 

Ostavite komentar