HRVATI IZ SRBIJE TREĆI U EUROPI

 

U organizaciji Federalne Unije Nacionalnih Manjina ( FUEN) i Krovne organizacije Lužičkih Srba-Domovina u Njemačkoj u gradu Bautzenu završeno je II. Europsko nogometno prvenstvo manjina Europe –Fuen je savjetodavno tijelo Vijeća Europe i u njemu je nazočno 94 europske manjinske zajednice iz 32 države Europe.

II. prvenstvo Europe za manjine održano je u Bautzenu i mnogobrojnim okolnim mjestima gdje u velikom postotku žive Lužički Srbi još od VII. stoljeća. Ove godine domaćini prvenstva, lužički Srbi i njihova krovna organizacija „Domovina“ proslavljaju veliki jubilej – 100. godina postojanja DOMOVINE i to je bio jedan od glavnih razloga dobivanja organizacije ovako velike sportske manifestacije. Inače za ovo sportsko takmičenje kod domaćih Lužičkih Srba vladalo je veliko interesovanje a na utakmice njihove momčadi dolazilo je i preko 3000  navijača. Po riječima domaćina, osim crkve niti jedna institucija u posljednjih 20. godina nije mogla okupiti na jednom mjestu toliko Lužičkih Srba kao ovoga puta njihova najbolja nogometna momčad Lužičke Srbske manjinske zajednice u Njemačkoj.

Na II. Europskom prvenstvu manjina veoma uspješno je sudjelovala i najbolja nogometna momčad hrvatske zajednice iz Srbije i nakon osmodnevnog razigravanja osvojila visoko III. mjesto. Nakon pobjede na Turcima iz Grčke, Landinima iz Žitalije i Sjevernofrizircima u grupnom dijelu takmičenja s maksimalnim učinkom naša reprezentacija je u četvrtfinalu pobjedila Nijemce iz Rusije. Veliki derbi, finale prija finala odigrano je 22. lipnja 2012. godine, kada su se u polufinalu sastali finalisti  predhodnog prvenstva Europe u Švicarskoj : Južni Tirol – Hrvati iz Srbije. Nažalost i ovoga puta bolji takmac su bili nogometaši ove ostrvske manjinske skupine u Italiji. Nakon toga ekipa Južnog Tirola je u finalu savladala ekipu Roma iz Mađarske a naši nogometaši su u jednoj zaista dobroj predstavi pobijedili Koruške Slovence ( 1 : 0)  i osvojili III. mjesto na prvenstvu Europe manjina.

Izbornik  i trener Marinko Poljaković na putu u Njemačku poveo je 18 nogometaša među kojima su kvalitetom tijekom prvenstva odskakali igrači Bojan Ušumović i Dejan Kekezović koji su izabrani u idealni tim Europskih manjina.

Svoju šansu na II. Europskom prvenstvu manjina zasigurno su iskoristili i najmlađi članovi reprezentacije Hrvata iz Srbije sedamnaestogodišnji Davor Poljaković, Kristijan Čorba, Dinko Kuntić, Slaven Juriša i Marko Vujić te se za budućnost  i opstojnost reorezentacije Hrvata ne treba brinuti.

Pored nogometaša, na putu u Njemačku su krenuli izbornik Marino Poljaković, liječnik dr.Zdravko Doko, tehniko i vođa puta u Njemačku, Ivan Budinčević te predsjednik odbora za sport Hrvatskog  nacionalnog Vijeća, Petar Kuntić.

Sve informacije o rezultatima svih utakmica na II. Prvenstvu Europskih manjina možete vidjeti na internet portalu:wwweuropeada.eu.

 

 

Subotica, 25.06.2012.

Odjel za sport  HNV

Petar Kuntić, dipl.ing.

 

 

 

Ostavite komentar