Poštovani gospodine Vučiću!

Do sada nisam koristio priliku javno Vam se obraćati ni kao predsjedniku Vlade Republike Srbije, niti kao predsjedniku najjače političke stranke u Republici Srbiji. Istina, nije da nije bilo povoda i razloga, no cijenio sam da ste, kako Vi osobno tako i članovi Vaše stranke, u svojemu radu posvećeni temeljnim demokratskim vrijednostima te da je ono što se s vremena na vrijeme negativno događa Hrvatima u Vojvodini posljedica postupaka koji ne uživaju Vašu podršku. Tim prije sam tako smatrao, jer sam svjedokom Vaše zauzetosti glede rješavanja problema s kojima se građani hrvatske nacionalnosti u Srbiji suočavaju, kao što je pitanje udžbenika na hrvatskom, proširenje radijskoga programa na Radio televiziji Vojvodini, otvaranje odjela Glazbene škole iz Apatina u Sonti…  Isto smo pozitivno u javnosti isticali, uz naravno i iskazivanja očekivanja da se i druga otvorena pitanja, o kojima smo Vas detaljno upoznali prilikom susreta u Tavankutu 20. lipnja ove godine, na primjeren način riješe.

No, razlog mojega javljanja jest nemio događaj s današnje sjednice Skupštine grada Subotice, kojemu sam kao odbornik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini bio izložen. Naime, nakon mojega kritičkog osvrta i diskusije o promjeni člana Vijeća Međunarodnog filmskog festivala Palić, bio sam izložen neprimjerenoj i za demokratska društva nedopustivoj reakciji uglednoga člana Srpske napredne stranke. Osim što je ton njegova obraćanja bio povišen, u njemu su iznesene i prijetnje koje Hrvati u Vojvodini davno nisu doživjeli. One se nisu odnosile samo na zabranu javnog tematiziranja određenih događaja iz povijesti (konkretno Informbiro) i na upozorenja o čemu kao politički Hrvati imamo pravo govoriti, nego prijeteće dijeljenje lekcija kako svoje djelovanje Hrvati u Vojvodini moraju usmjeravati na to da se položaj Srba u Hrvatskoj poboljša. Istodobno, ta vrsta nasrtaja na slobodu govora i prijetnje da Hrvati u Srbiji trebaju paziti što će govoriti i što će činiti nije naišla na osudu ili protivljenje predstavnika vladajuće skupštinske većine.

Gospodine Vučiću, ta vrsta odnosa od strane dužnosnika Srpske napredne stranke je nešto što Hrvatima u Vojvodini najmanje treba. Tim prije, jer je jučer postignut dogovor o ulasku legitimnih predstavnika srpske zajednice u Vladu Republike Hrvatske (pored toga što Srbi imaju garantirana mjesta u Saboru), što držimo primjerenim institucionalnim okvirom za rješavanje njihovih problema. Čvrsto vjerujemo da će to pridonijeti i relaksiranju napetosti u hrvatsko-srpskim odnosima, čemu ste također posvećeni. Međutim, ono čemu sam danas kao politički predstavnik bio izložen zacijelo je tomu suprotno. U tom smislu slobodan sam Vas zamoliti da zaštitite političke predstavnike Hrvata u Srbiji od navedenoga neprihvatljivog djelovanja dužnosnika Srpske napredne stranke. U mogućnost Vaše zaštite, gospodine Vučiću, uopće ne sumnjam, budući da sam svjedokom velikog autoriteta koji kao lider vladajuće stranke uživate.

Primite znake mojega poštovanja,

Tomislav Žigmanov,