Blagoslovom  žitnih polja u  Đurđinu na Vodeni ponedjeljak 25. 04. 2011.  počele su  ovogodišnje žetvene svečanosti  bačkih Hrvata Bunjevaca – Dužijanca čiji je ovogodišnji pokrovitelj predsjednik Republike Srbije Boris Tadić.

Poslije svečane mise koju je predvodio mjesni  župnik vlč. Lazar Novaković  mnogobrojni vjernici  uputili su se  pješke u procesiji na njivu Vladimira Vojnića Purčara dugogodišnjeg sudionika i organizatora  Dužijance  proteklih godina. Vladimir je veoma počastvovan jer će najatraktivnija manifestacija Dužijance- takmičenja risara kojom se prikazuje kako su poljodjelci na sjeveru Bačke nekada obavljali veliki posao žetve,  početkom srpnja mjeseca održati baš na njegovoj parceli,  pored  također njegovog salaša koji  se specijalno za ovu prigodu adaptira kako bi restauriran dočekao brojne uzvanice i goste iz zemlje i inozemstva.

Stari vjerski običaj udjeljivanja blagoslova zelenoj, „mladoj pšenici“ prva je manifestacija subotičke Dužijance koja se obilježava tijekom cijelog ljeta. Sam čin žetve imao je veliku važnost za  stanovništvo   jer je dobro obavljen posao  značio  kruh  na stolu  narednih  godinu dana. Ove godine slavi se stota  godišnjica organiziranja Dužijance koja se do 1911. održavala samo u sklopu obitelji na salašima sjeverne Bačke. Ondašnji župnik, Blaško Rajić uobličio je svečanost u crkvenu manifestaciju,  a prva  gradska održana je 1968.

Dužijancu ove godine čini oko 80 različitih manifestacija u kojima sudjeluju gotovo sva hrvatska kulturno-umjetnička društva, institucije i organizacije iz Vojvodine. Priređivanje žetvenih svečanosti jedan su od najstarijih i najpoštovanijih običaja u bačkih Hrvata čija je svrha zahvala Bogu za plodove zemlje. Posljednjih godina žetvene svečanosti postale su zaštitnim znakom ne samo bačkih Hrvata, kojima izvorno taj običaj pripada, već i cijelog grada Subotice.

 

Nakon obavljenog blagoslova  domaćin je pozvao nazočne vjernike na skromni domjenak u dvorištu  salaša a nazočni stanovnici Đurđina su bili ponosni što će se ovaj jubilej 100 godišnjice Dužijance odigrati baš u njihovom mjestu.

Siniša Skenderović