Mladež DSHV-a nazočila je 21. veljače otvaranju izložbe kolekcionarske popudbine Vinka Perčića u čast obilježavanja stogodišnjice njegova rođenja. Dr. Vinko Perčić je, kao što znamo, bio poznati subotički liječnik, istraživač, kolekcionar, znanstvenik i donator, porijeklom sa Hrvatskog Majura – jedinog mjesta koje nosi hrvatski predznak u Republici Srbiji. Studirao je u Grazu i Parizu, a usavršavao se u Londonu i Washingtonu. Doktorirao je medicinske znanosti 1937. Subotičanima je poznat kao višegodišnji liječnik Gradske bolnice u Subotici. Pored toga što je bio poznat u medicinskim krugovima, umjetnički krugovi ga poznaju kao skupljača istančana okusa.
Čest je bio gost uglednih likovnih umjetnika po izložbama i likovnim kolonijama, zatim raznih galerija, u zemlji i u inozemstvu. Viđen je bio i kao gost u čuvenim “Sotheby”-u i “Christie”-u.
Napravio je zbirku, koju čine djela likovnih umjetnika s područja koja su poslije ušla u Jugoslaviju (nastala od kraja 19. st. do danas), te mađarskih umjetnika, uglavnom od polovice 19. stoljeća do 1941., a u zbirku su mu ušla i djela slikara iz drugih djelova Europe (Dürer, Rembrant, Goya, Manet, Pissarro, Renoir, Degas, Cezanne, Gaugin, Toulouse Lautrec, Bonnard, Matisse, Leger, Picasso, Kokoschka, Chagall, Buffet), što je njegovoj zbirci dalo i međunarodni značaj. Kasnije je dio svoje zbirke darovao gradu Zagrebu, a ostatak svoje zbirke i posjeda ostavlja gradu Subotici – koju smo mogli vidjeti na izložbi, i koja je odista velika i značajna – kako za naš grad, tako i za sve poštovaoce lika i djela dr. Perčića. Zaostavštinu dr. Vinka Perčića predstavlja i sama zgrada u kojoj se danas nalazi Zavičajna galerija „dr. Vinko Perčić“, na adresi Maksima Gorkog 22, Subotica.

 

Piše: Josipa Vojnič Tunić