U dvodnevnom posjetu Zagrebu 28. travnja su doputovali učenici od 5 do 8. razreda osnovne škole iz Srijemske Mitrovice, koji su do sada, uglavnom kroz školsko gradivo, upoznavali znamenitosti glavnoga grada Hrvatske.
Djeca iz Srijemske Mitrovice u pratnji svojih nastavnika, ujedno i visokih dužnosnika Srijemskog DSHV-a doputovala su u Zagreb kako bi se i na licu mjesta upoznala s kulturnim i povijesnim znamenitostima grada.
Tom su prigodom posjetili HMI, gdje ih je pozdravila ravnateljica Katarina Fuček. “Drago mi je da ste u domu koji je stalno osnaživao i osnažuje veze s Hrvatima izvan domovine i koji ih kroz naše programe bolje upoznaje s nacionalnim identitetom što ga s ponosom čuvaju izvan granica Hrvatske”, rekla je, između ostaloga, u pozdravu dobrodošlice ravnateljica HMI-a. Goste iz Srijemske Mitrovice pozdravila je i rukovoditeljica Odsjeka za hrvatske manjine HMI, Marija Hećimović. Nakon posjeta HMI, učenici su sa svojim učiteljem Dariom Španovićem, vjeroučiteljicom Katarinom Petrović, učiteljem i predsjednikom mladeži DSHV-a za Srijem, Mariom Vrseljom i kapelanom u katedrali Sv. Dimitrija Mariom Paradžikom, otišli su u razgled zagrebačkih kulturno-povijesnih znamenitosti.

-KOD GRADONACELNIKA ZAGREBA

Gradonačelnik Milan Bandić i pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport Ivica Lovrić primili su učenike osnovnih škola iz Srijemske Mitrovice, koji pohađaju predmet Hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture, u pratnji njihovog profesora povijesti i etnologije Daria Španovića i predsjednika mladeži podružnice Srijem Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Maria Vrselje. Susret je organiziran na inicijativu gostiju koji su u Zagreb došli na dvodnevni edukativni izlet. Na susretu u gradskoj upravi gradonačelnik Bandić im je zaželio dobrodošlicu u Zagreb, glavni grad domovine iz koje potječu, naglasivši da je njegovanje jezika, kulture i običaja nadasve bitno jer je to ono po čemu se prepoznajemo i razlikujemo, identitet svakog naroda. Gosti su se zagrebačkom gradonačelniku zahvalili na pomoći oko realizacije posjete Zagrebu te ga upoznali s programom predmeta Hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture, koji je u osnovne škole u Srijemskoj Mitrovici, od 1. do 8. razreda, uveden u rujnu 2009., a pohađa ga oko 130 učenika.  Dario Španović je gradonačelniku rekao da u sklopu nastave planiraju posjetiti i druge gradove diljem Hrvatske, a do sada su bili u Subotici, Somboru i Bačkom Monoštoru, gdje su se upoznali s kulturnim nasljeđem bačkih Hrvata. Predsjednik mladeži DSHV-a za Srijem Mario Vrselja je na konferenciji za tisak upoznao hrvatske medije s aktualnom političkom situacijom u Vojvodini i zahvalio se za nesebičnu novčanu pomoć grada Zagreba pri realizaciji IV. prela mladeži DSHV-a. zagrebački su gosti, prema programu, obišli Katedralu, Markov trg, Gornji grad, Ilicu, Bundek, a gradonačelnik im se pridružio i na ručku.

 

Mario Vrselja