U petak 8. travnja Demokratski Savez Hrvata u Vojvodini je dobio još jednu mjesnu organizaciju mladeži i udrugu s hrvatskim predznakom. U prostorijama mjesne zajednice u Bezdanu u 19 sati održana je osnivačka skupština mladeži mjesne organizacije DSHV Bezdan na čelu s predsjednicom MO DSHV Bezdan, Vesnom Zelenikom. Uz petnaestak mladih Hrvata Bezdanaca i mnogo više starijih mještana i gostiju iz drugih mjesta diljem Vojvodine, osnivačkoj skupštini su nazočili i uvaženi gosti iz svih podružnica DSHV-a:

Subotica – predsjednik stranke i narodni zastupnik u skupštini Republike Srbije Petar Kuntić, predsjednik mladeži DSHV-a Siniša Skenderović sa zamjenicom Josipom Vojnić – Tunić, zastupnik u skupštini Vojvodine Dujo Runje.

Južno podunavlje – predsjednik podružnice Andrija Ađin i predsjednik mladeži MO Sonta Andrija Matin.

Sombor – predsjednik mladeži MO Sombor Ivan Išpanović, predsjednica MO Bački Monoštor Snežana Periškić sa suradnicom Sabinom Rang.

Srijem – predsjednik mladeži za Srijem, Mario Vrselja.

Za predsjednicu mladeži MO DSHV Bezdan jednoglasno je izabrana Dijana Markota, apsolventica pedagogije na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Nova predsjednica je u svom govoru kao osnovni cilj rada istakla očuvanje kulturnog, vjerskog i nacionalnog identiteta mladih Hrvata u Bezdanu kao i povezivanje s Hrvatima u Republici Hrvatskoj. Ovaj čin je potvrda uspješnog rada DSHV-a.

Nešto kasnije iste večeri pristupilo se i osnivanju udruge s hrvatskim predznakom po imenu „Hrvatska udruga Bezdanska marina – Bezdan. Za predsjednicu je izabrana Vesna Zelenika. Udruga će se baviti nizom edukativnih programa usko vezanih za boljitak Hrvatske zajednice u području kulture i ekonomije, kao i suradnjom s udrugama sličnog programa iz Republike Srbije i Republike Hrvatske.

Druženje je nastavljeno uz ugodan domjenak.

 

 

Dijana Markota