Uvodnik

Poštovana hrvatska mladeži, simpatizeri i članovi Mladeži DSHV-a. Kao što već znate, početkom ove godine je održana redovita izborna skupština Mladeži na kojoj je izabrano novo rukovodstvo. Kao novoizabrani predsjednik, želim se zahvaliti svima Vama koji ste iskazali povjerenje novom rukovodstvu Mladeži sa mnom na čelu. Nadalje, želim se zahvaliti i dosadašnjem rukovodstvu, prvenstveno prvom predsjedniku reosnovane Mladeži Siniši Skenderoviću i njegovoj zamjenici Josipi Vojnić Tunić. Hvala im, jer su Mladež ponovno dignuli na noge i stvorili jedan sustav koji funkcionira. Trudit ćemo se u budućnosti nastaviti njihovim stopama i biti još bolji.

Iza nas je „VII. prelo Mladeži DSHV“, čije je organiziranje bilo prvi izazov novog rukovodstva. Prema reakcijama nazočnih, čini mi se da je zadatak uspješno obavljen i da je mladež zadovoljna, što nam je osobita satisfakcija za sav uložen trud i vrijeme.

Kao i dosadašnjih godina, Mladež će organizirati skup mladeži u Monoštoru u svibnju mjesecu, a zatim koloniju slikara u Domu DSHV-a u lipnju. U srpnju i kolovozu Mladež će dati

svoj doprinos u organiziranju takmičenja risara i ostalih manifestacija u okviru „Dužijance 2014“, kao i u središnjoj proslavi ovogodišnje Dužijance. Nadalje, u kolovozu će biti organiziran skup Mladeži u Južnom podunavlju, a zatim u mjesecu rujnu, za proštenje na Hrvatskom Majuru, na blagdan svetog Marka Križevčanina skup Mladeži pod nazivom „Hrvatski Majur 2014“. Za dan rođenja bana Josipa Jelačića, koji je jedan od praznika hrvatske nacionalne zajednice u Srbiji, Mladež DSHV će se ponovno aktivirati u organiziranju proslave. Također u listopadu u planu je i skup Mladeži koji će se održati u Srijemskoj Mitrovici.

Kako će ova godina, po svemu sudeći, biti obilježena kao izborna godina, Mladež će se maksimalno angažirati kako bi DSHV i koalicija ostvarili što bolje izborne rezultate, te na taj način Hrvati dobili svog zastupnika u republičkom parlamentu, kao što to i zaslužujemo. Sve izvjesniji su nam i elektorski izbori za novi saziv Hrvatskog nacionalnog vijeća, a Mladež će i ovog puta pokazati da radi u interesu stranke i svih Hrvata s ovih prostora, te će se energično uključiti u prikupljanje potpisa za elektore.

Od ostalih aktivnosti želim istaknuti dežurstvo u stranci i davanje logističke potpore svim stranačkim aktivnostima, sudjelovanje na seminarima i tečajevima koji su namijenjeni mladeži, te, naravno, i suradnju s mladima političkih stranaka demokratske provenijencije iz tuzemstva i inozemstva,  radirazmjeneideja i iskustava i dogovaranjaeventualnihzajedničkihakcija.

Stoga, prednama je punoakcija i punoposlazaintereseHrvata u Srbiji. Mladež DSHV-a je tu, otvorena je za sve, ima svoj ured i očekuje Tvoj dolazak. Priključi nam se,  postani dio tima koji pobjeđuje.

 

 

Mladen Petreš

 

 

 

GOVOR SINIŠE SKENDEROVIĆA O SVOM RADU NA ČELU MLADEŽI DSHV

 

„Poštovano rukovodstvo DSHV, poštovani gosti i poštovani mladi. Bila mi je izuzetna čast biti predsjednik Mladeži od njenog reosnutka 2007. godine. Zahvalio bi se na povjerenju a moj govor neće biti klasično izvješće o radu u proteklom razdoblju već ću govoriti o mojim početcima u ovoj stranci.

Evo, ove godine navršava se deset godina kako sam se učlanio u DSHV, puno desetljeće kako sam ponosni član ove stranke. Te 2004. godine upisavši fakultet ovdje u Subotici odlučio sam se politički angažirati i moj jedini logičan izbor bio je DSHV. Učlanio sam se bez nečijeg poticaja i nagovora. Moja obitelj nije bila u stranci i nisu se miješali u moj izbor. Te godine nije bilo ovih uređenih podrumskih prostorija, kompletan Dom DSHV nije bio renoviran, DSHV nije bio parlamentarna stranka i nije bilo ni naznaka da će u skorije vrijeme biti. Jednostavno nije bilo novca. Učlanio sam se nošen idealima i potrebom da se aktivnije uključim u rad na zaštiti hrvatskog identiteta u Republici Srbiji. Učlanila me je tajnica, gospođa Lozika Jaramazović          „tetka Goga“  koja mi je bila tijekom svih ovih godina velika potpora. Jedina osoba od mladih koju sam tada pri učlanjenju prepoznao bila je djevojka duge crne kose koju sam viđao u hodniku gimnazije, tačnije pohađala je razred pored mog. Bila je to Josipa Vojnić Tunić koja će postati moja zamjenica tijekom sva tri mandata i veliki oslonac i potpora a prije svega prijatelj. Hvala ti Josipa na svemu! Zatim poslije tri godine, 2007. u jesen rukovodstvo DSHV na čelu s predsjednikom Kuntićem odlučilo je reosnovati rad Mladeži u stranci. Nas nekoliko aktivnih mladih dolazili smo na sastanke koji su bili priprema za skupštinu reosnutka a stručnu pomoć na sastancima pružali su g-din Ivan Karan i g-đa Suzana Marjanović. Došao je trenutak kada smo trebali pruzeti funkcije a kada je stavljeno pitanje tko će biti novi predsjednik Mladeži? Nitko nije želio preuzeti tu funkciju. Bilo je više razloga za to  ,,veliki animozitet spram Hrvata je jedan od svakako najvećih”. Na nagovaranje užeg rukovodstva stranke ipak sam prihvatio da preuzmem funkciju. Od skupštine kada sam izabran pa sve do danas radio sam zajedno sa svojim suradnicima na razbijanju uvreženog mišljenja i imidža DSHV-a kao stranke sijedih glava tijekom svih aktivnosti koje smo provodili a od kojih je svakako najuspešnije “Prelo mladeži” koje se ove godine organizira evo već 7. put. Pošto sam iz Đurđina, putovao sam ponekad i tri puta dnevno kako bih stigao na vrijeme raditi i organizirati. Nekad je to bilo i na plus 40 stupnjeva i na minus 20. Tijekom  evo skoro već šest i pol godina od svih sastanaka Predsjedništva, Vijeća ili podružnice i na kraju Mladeži propustio sam samo jedan sastanak što mislim da dovoljno govori o mojoj odgovornosti i trudu.

Još jednom na kraju zahvaljujem i svim mladima koji su obnašali dužnosti u Mladeži i koji su bili moja velika pomoć u radu a Vama predsjedniče stranke poručujem da u narednom razdoblju budete još veći zaštitnik mladeži kako se ne bi dogodilo da se mladi razočaraju i obeshrabre u svom radu.

Novom rukovodstvu želim uspjeha u radu!

Hvala svima još jednom! “

 

 

    GOVOR JOSIPE VOJNIĆ TUNIĆ NA 6. REDOVITOJ SKUPŠTINI MLADEŽI DSHV

 

Poštovane dame i gospodo, dragi gosti, štovani članovi Mladeži Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini – dobra večer :-)

Srdačno vas pozdravljam i dobro nam došli na VI. redovitu skupštinu Mladeži Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini .

Prošlo je i ove dvije godine,nekima od nas možda čak i mnogo brže nego kad smo tek započinjali sa radom u Mladeži, neki od vas su prvi puta na izbornoj skupštini Mladeži,a nekima je ovo čak četvrti put J. Istekao je treći mandat reosnovane mladeži, i vrijeme je za nove mlade ljude.

Uz nas su, proteklih godina, bili ljudi kojima ćemo uvijek dugovati zahvalnost zbog podrške koju su nam dali kada smo odlučili da pokrenemo omladinu, sa kojima smo se nekad slagali, nekada ne, ali sa kojima smo mogli razgovarati – uvijek kada su oni bili spremni slušati ;) . Nije bilo lako boriti se, ali smo se za Mladež izborili. Od nekoć neprepoznatljive grupe omladinaca, stvorili smo mlade političare koji Mladež ostavljaju novim generacijama, a oni odlaze u neke nove i veće bitke.

Čovjek koji je prvi poklonio pažnju i vrijeme mladima, bio je predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini – gospodin Petar Kuntić.Njemu smo pokazali koliko smo jaki kad smo složni, i na njegovom licu ćete uvijek videti osmjeh i ponos kada govori o nama…a nadam se da on danas,u našim očima,vidi zahvalnost i poštovanje. Hvala mu,za sve što je uradio za nas,a za ono što nam je obećao-držaćemo ga za reč!

Oprostite,sada,kada se opraštamo od starog predsjednika Mladeži, bih sebi dala riječ,na kratko…zbog funkcije koju sam obnašala prethodnih godina u Mladeži,a koja danas prestaje. Iskoristila bih ovu priliku da se zahvalim na suradnji svima vama,kolegama iz Mladeži – sa kojima smo Siniša i ja bili u kontaktu ovih 6 godina, vama koji ste nas izabrali da vas predstavljamo i radimo SA vama i ZA vas! Bilo je mnogo događaja koje smo organizirali zajedno,mnogo sastanaka,diskusija i stresa,mnogo dana i noći provedenih u prostorijama našeg Doma,mnogo poslova na kojima smo zajedno radili,i to dobro radili! Nailazili smo na svakakve poteškoće i nerazumjevanja, tome je malo doprineo i jaz generacija u stranci, kao i odsustvo sluha (a vrlo često i financijske potpore) za mnoge na žalost neostvarene ideje i projekte. Međutim,iz svega toga,mi smo postali kompaktnija celina koja se vrlo dobro razumjela i poštovala međusobno, a povrh svega – u ovoj Mladeži kojoj upravo ističe poslednji mandat su se rodila prijateljstva koja ne bih mjenjala ni za šta na svijetu…Vi,moje kolege i prijatelji,koji ste mi bliski i koji me jako dobro poznajete,nemojte mi zamjeriti što ću ovoga puta posebno izdvojiti samo jedno ime – mog Sinišu. Predsjednika Mladeži koji je bio odan i privržen svojoj Mladeži svih ovih 6 godina,koji je došao prije 10 godina u Demokratski savez Hrvata i pokrenuo sve što danas ostavljamo vama,koji nas nasledjujete. Jedan od najboljih organizatora u cijeloj sada stranci, koji je od dobrog operativca izrastao u vrlo dobrog govornika, iskrenog i pouzdanog kolegu, najpošteniju osobu koju poznajem – i mog najboljeg prijatelja. Mislim da možemo samo da se ponosimo što smo imali takvoga predsjednika, i ovim putem mu se zahvaljujem na najljepšim zajedničkim godinama u Mladeži! Također,hvala Demokratskom savezu Hrvata u Vojvodini,i nama-što smo zahvaljujući angažmanu u stranci postali ovo što smo danas, mladi političari koji prelaze na sledeći nivo, i na kojima će ostati zalaganje za hrvatsku zajednicu u Srbiji,ali prije svega smo postali i ostali – prijatelji u politici,što nije lako postignuti J

Hvala vam,svima!

JOSIPA VOJNIĆ TUNIĆ DOPREDSJEDNICA MLADEŽI DSHV U TRI MANDATA

Dojmovi sa prela

DRAŽEN PETREKANIĆ

Najviše mi se sviđa ideja da se mladi okupljaju, da čuvamo našu tradiciju, jedino što smo u malo manjem broju, ali možda je i bolje što je to tako malo intimnije i bolja je atmosfera. Tek je počelo, i nadam se da će se ovako i nastaviti, a mislim da bi ovo svakako trebalo čuvati i u budućnosti.

PRIBANOVIĆ DEJAN

Drugi puta sam na Prelu mladeži i jako mi se sviđa ova ideja okupljanja mladeži, a najviše od svega mi se dopada glazba i raspoloženje svih okupljenih.

DANIJELA DULIĆ, Mala Bosna

Četvrti put sam na  prelu, i već četvrti put se oblačim u nošnju i to mi je velika čast, i jako mi je drago zbog toga. Stvarno sam zadovoljna i ovdje je jako lijepo sve organizirano, drago mi je što se mi mladi ovako okupljamo, i što smo svi na okupu. Jako sam zadovoljna i glazbom i što je ovako veselo i mislim da je to jako bitno za nas mlade iz DSHV-a i mlade Hrvate, da očuvamo tu tradiciju, da znamo tko smo i što smo.

DANIJEL ŠARČEVIĆ, Stari Žednik

Treći puta sam na Prelu mladeži, i jako mi je dobro zato i dolazim iz godine u godinu, jer je uvijek dobar provod. Jako mi se dopada i glazba ove godine, i mogla bi biti ovakva svake godine. Mislim da bi prelo trebalo da se održava svake godine, jer da nema toga mladi se ne bi okupljali.

ANA CAKIĆ

Prvi puta sam na prelu i jako mi se dopada. Glazba je super i doći ću i sljedeće godine ukoliko bude bilo prela.

ŽELJKA ROMIĆ

Treći puta sam na prelu i super mi je. Najviše mi se sviđa što ima ovako puno mladih, to što su svi dobro raspoloženi i što ima puno ljudi koje ja poznajem. Također mi se dopada i Ringišpil.

MARKO MAJLAT, Stari Žednik

Treći puta sam na Prelu mladeži, i odlično je. Sviđa mi se što ima puno ljudi i lijepih djevojaka. Dopada mi se i glazba ove godine, i mislim da bi trebalo nastaviti tradiciju održavanja prela, a ja ću svakako doći i sljedeće godine.

MARICA MIJAC, Slankamen

Četvrti puta sam na prelu, super je. Ima puno mladih, dobro je druženje, ekipa je dobra, glazba je savršena, sve mi se sviđa.

BORIS UDOVČIĆ, Golubinci

Četvrti puta sam na prelu i sjajno mi je. Sviđa mi se to što se ljudi okupe, i budu zajedno, vide se, provesele. Družimo se, bude jako zanimljivo i jako lijepo i volio bih da se ovo druženje nastavi i dalje. Iako je to već postalo tradicija, ja se nadam da ni u buduće organizatori neće imati problema oko organizacije, i da će opet biti onoliko mladih kao što je i do sada bilo dok je prelo bilo u KTC-u. I imam malu zamjerku na to što organizatori nisu pozdravili mladež iz Slankamena i Golubinaca, kada su pozdravljali sve nazočne goste, ali mladi su još i imaju vremena da uče.

JOSIP DABRO, Predsjednik županijskog odbora HDZ-a Vukovarsko-Srijemske Županije

Bio sam kod vas kada je bilo prvo prelo i evo sada sam opet ovdje. Prvi puta kada smo bili, bili smo u službenom izaslanstvu predsjednika mladeži, i vrlo kratko smo bili na prelu. Ali zahvaljujući Mariu Vrselji, koji je čest gost u našoj županiji i čovjeku koji je povezao taj dio Hrvatske s Vojvodinom i s Hrvatima iz cijele Srbije, danas se ovdje osjećamo ne kao gosti nego kao domaćini. Uzimajući u obzir ovo vijeme, i ono prije 6-7 godina, to je neusporedivo, zahvaljujući Mariu, čijom zaslugom su se ostvarili bliski kontakti i suradnja između Vojvodine i Vukovarsko-Srijemske Županije.

PITATI MARIA ZA IME I FUNKCIJU OVOG DRUGOG IZ HDZ-a

Ja sam oduševljen, mi smo imali neku sasvim drugačiju sliku o svemu ovome ovdje. Mislili smo da će s obzirom na život u Srbiji to biti malo drugačije, ali ljudi ovdje dišu punim plućima. Oduševljava me to što ima jako puno žena s obzirom da se radi o političkoj organizaciji, ali DSHV vjerojatno okuplja mlade ljude bez obzira na sve, i lijepo mi je to što se svi veseli, što svatko svakog zna i jako mi je drago zbog toga.

SERGEJ GRBAC, Petrovaradin

Svake godine do sada sam bio na prelu, i ove godine je sjajno kao i uvijek, čini mi se da je svake godine sve bolje i bolje, samo neka se ovako i nastavi. Potrebno nam je ovo da se malo družimo, da se malo vidimo, brzo prođe godina dana, nova poznanstva, stara prijateljstva, sve je bitno samo da smo na okupu.

DARKO MATEŠIĆ, RUMA

Svake godine dolazim na prelo, meni je ova ideja okupljanja mladeži super i mislim da to treba da se održava svake godine, i jako je lijepo. I mi se također u Rumi okupljamo, svake godine, svako kulturno umjetničko društvo u Srijemu organizira neka okupljanja, obilazimo se i družimo, i održavamo tu tradiciju i kod nas u Srijemu isto.

BOJAN KADAR, Srijemska Mitrovica

Odlično je ovdje, jedina je zamjerka što nam pet ovakvih prostorija ne bi bilo dovoljno da se smjestimo svi. Sve je super, sve pet, a tamburaši u dušu diraju.

TAMARA DULIĆ, Tavankut

Kao i svake godine i ove godine sam došla propratiti ovaj događaj sada u dvorani Zorica, jednako jesavršeno kao i svake godine. Organizacija ja na zavidnoj razini, zabava je super, Vinkovački tamburaši su novost u stvari, i to je ono što mi se jako sviđa, dobri su. Naravno, ovakva vrsta okupljanja je dobra, i potrebno nam je tako nešto da se vidimo, ispričamo…

BORIS LEMNIK, Subotica

Ovo je treći puta da sam na prelu, jako je lijepo a najviše mi se dopada glazba. Doći ću i sljedeće godine ako bude prela.

SANJA BULJOVČIĆ, Tavankut

Prvi puta sam na prelu, ja sam inače zamišljala da će ovo biti neka sjedeljka ali baš sam se iznenadila. Jako je interesantno, glazba, društvo, super je, stvarno mi se sviđa.

KRISTINA VOJNIĆ, Monoštor

Treći puta sam na prelu i baš mi je dobro, prošli puta mi je možda bilo malo bolje, jer je od samog početka bilo veselo, ali zadovoljna sam i sada. Mi smo ove godine možda malo uranili jer smo još u 5 došli, pa smo se malo i umorili ali odlično je.

VELIMIR FORGIĆ, Monoštor

Prvi puta sam na prelu, mogu da kažem da je jako lijepo i šteta što nema još više mladih.

 

 

ODRŽANA 6. IZBORNA SKUPŠTINA MLADEŽI DSHV

 

Pred oko 50 delegata i simpatizera   24.siječnja održana je 6. redovita i izborna skupština Mladeži DSHV u prostorijama stranke. Kako je izabranim članovima Predsjedništva Mladeži  istekao dvogodišnji mandat  Pravilnikom Mladeži predviđeno je ponovno biranje svih članova. Delegati na skupštini su bili članovi mjesnih organizacija mladeži uglavnom teritorijalno raspoređenih iz svih podružnica stranke.Prisutne delegate pozdravili su  gosti  u prvom redu  predsjednik Kluba Demokratske omladine Subotica gdin Dalibor Karadža.Skupštini su i nazočili  gdin Ivan Karan  ravnatelj NIU „ Hrvatska riječ“ te Siniša Babičković pomoćnik gradonačelnika Grada Subotice.Članove Mladeži i delegate je na početku  radnog dijela skupštine pozdravio Predsjednik DSHV-a gdin Petar Kuntić koji je govorio o uspješnosti rada i svim provedenim aktivnostima prethodnog ovodstva Mladeži na čelu sa Sinišom Skenderovićem i Josipom Vojnić Tunić koji su obnašali ove dužnosti tijekom  tri prethodna mandata te poručio novom rukovodstvu Mladeži da će imati podršku od rukovodstva stranke.Od svog rada u Mladeži u svom izvješću oprostio se i Sinša Skenderović predsjednik  prve reosnovane Mladeži i zahvalio se na povjerenju poželjevši budućem rukovodstvu puno uspjeha u budućem radu. Tijekom  daljeg rada izborne skupštine izabrano je novo rukovodstvo Mladeži na čelu sa Mladenom Petrešem diplomiranim inženjerom iz Tavankuta koiji je  dugogodišnji aktivist stranke i  bio je jedini kandidat za predsjednika .Za zamjenika predsjednika izabran je Mario Vrselja iz Srijemske Mitrovice a pet članova Predsjedništva Mladeži koje je novi predsjednik imao pravo predložiti po aktima Mladeži su Marina Gabrić, Nikola Gabrić i  Tamara Dulić svi iz Subotice te Vanja Pakledinac iz Bača i Tatjana Periškić iz Bačkog Monoštora. Kao poslednja točka skupštine bila je verifikacija svih predsjednika mjesnih organizacija Mladeži koji su članovi Predsjedništva podmlatka po funkciji.

Nakon završetka radnog dijela skupštine održan je i domjenak i druženje za sve delegate te goste simpatizere.

Siniša Skenderović

 

 

Mladi DSHVa u posjetu pivovari Ličanka

Mladež DSHV-a, podružnice Srijem bila je u posjetu pivovari Ličanka u Donjem Pazarištu. Ugostio ih je Karlo Starčević, vlasnik pivovare. Karlo Strarčević, radišan i marljiv ubrzo se snašao u poslu u jednoj njemačkoj tvrtki i nakon nepunih 15 godina odlučio osnovati Projektni ured za procesnu tehniku i automatiku postrojenja, koji je uspješno vodio sve do povratka u Hrvatsku. Upoznao je tehnologiju i proces proizvodnje piva i svoje znanje i sposobnost odlučio kapitalizirati u svojoj Domovini po završetku rata. Uspio je na djedovini u povijesnom mjestu Pazarištu izgraditi pogone i poslovne prostorije i 1997. pokrenuti proizvodnju piva. Uz pomoć poznatog tehnologa i osobnog prijatelja iz Češke usvojena je tehnologija i ostvarena već tada prepoznatljiva  kvaliteta.
Na svjetskim sajmovima «pljuštale» su pohvale i priznanja, pa je 2003. Velebitsko pivo na sajmu piva u Oxfordu ocjenjeno kao drugo po kvaliteti tek iza jedne njemačke pivovare. Novo priznanje stiglo je iz postojbine piva u Bavarskoj, gdje su se posebno zainteresirali za čistoću piva prema kojoj se Velebitsko pivo može mjeriti sa njihovim tradiconalnim iz 1516. godine. Kvaliteta piva se povećala nakon suradnje s poznatom plzenskom pivovarom čiji su tehnolozi pomogli Starčeviću da se svrsta među prve svjetske pivare. Jedan od razloga zdrave ličke pive je zasigurno i čista lička voda. Pivovara po Karlovim riječima nije izgrađena samo za proizvodnju piva, nego i za okupljanje ljudi. Drago mu je bilo ugostiti mlade Hrvate iz Srijema. Pošto je Pazarište selo u kojem nema kuće iz koje netko ne živi u inozemstvu, Karlo veli da dio prostora radi i za njih, kako bi oni koji posjećuju svoj zavičaj, a nemaju primjeren smještaj imali gdje odsjesti. Isto tako se nada da će poneki mlađi dobiti volju da se jednog dana vrate i tu zaposle, pa bi im mogli osigurati zaposlenje i stanovanje. Za svega nekoliko godina o Velebitskom pivu brujala je cijela Hrvatska. Kapaciteti su ubrzo postali premali od početne proizvodnje 60.000 piva na godinu, do ove godine kada se očekuje rekord od milijun litara. Razgovarati o potrebi nekog jačeg marketinga i menagmenta nije bilo potrebno, jer je činjenica da su svi kapaciteti proizvodnje uvijek bili prodani. Još jedan dokaz da kvaliteta prodaje proizvod. Najveći problem u tih prvih, najproduktivnijih 12 godina bio je mali kapacitet punionice i nedostatak radne snage. Izgradnjom nove punionice kapacitet proizvodnje bi se povećao čak do 20 puta, što znači da bi se godišnje proizvodilo 15 do 20 milijuna litara Velebitskog piva. Na taj način podmirilo bi se hrvatsko tržište, od kojeg samo na Zagreb otpada 80 posto, ističe pivar Karlo. Zanimljiva je financijska konstrukcija novih investicija u kojoj osim što Karlo sudjeluje s oko 50 posto u radu, materijalu i financijama, velik dio će mu pomoći njegovi prijatelji i poslovni partneri koje je zadužio svojim nekadašnjim odnosom, angažmanom i suradnjom. Kolege iz bivše tvrtke iz Njemačke pomogli su stručno i financijski, a bivši poslovni partneri iz Munchena daju mu potrebnu sumu novca na korištenje u novom investicijskom zahvatu. Pivovara Ličanka zapošljava više od 15 djelatnika od kojih su čak petorica Hrvata iz srednje Bosne a Karlo tvrdi da bi rado vidio i vojvođanske Hrvate kod sebe u tvrtki. O njima poslodavac Karlo ima najpohvalnije mišljenje i tvrdi da su to mirni, časni i pošteni ljudi koji su došli savjesno raditi, što s domaćim ljudima nije slučaj jer im  nedostaje želja za radom i stvaranjem. „Nakon proširenja pogonskih prostorija, poboljšanja  tehnologije i uvođenjem druge smjene zaposlit ću 7 do 8 novih djelatnika“, ističe Karlo.
S novim postrojenjima znatno će se uštedjeti i na energiji (cca 40%), što će doprinijeti i većem financijskom uspjehu. Mislim da će naša tvrtka za nekoliko godina postati jedna od najuspješnijih i najzdravijih u Republici Hrvatskoj, rekao nam je ambiciozni Karlo. „Mi nismo megalomani“, često ističe,“… mi smo okupili momčad koja jamči uspjeh“, ističe i dodaje da se nada da će se to jednog dana znati cijeniti. Vlasnik Ličanke je posebno ponosan na kvalitetu svog proizvoda za koju kaže da su potrošači sami prepoznali da je to prirodni produkt, a kako i ne bi kada nabavlja najkvalitetniju sirovinu, zasad iz inozemstva, a uskoro se nada da će i domaći ljudi shvatiti svoj interes i šansu i ići na proivodnju domaćeg ječma. Za potrebe pivovare u Donjem Pazarištu potrebno je zasijati preko 500 hektara ječma, ali je trenutno to nemoguće u Ličko-senjskoj županiji. Napravio je selekciju kupaca i robu isporučuje samo provjerenim i pravim kupcima. Potez kojeg bi se rijetko tko u poslovnom svijetu odlučio povući je otpis dugova u iznosu čak 10 milijuna kuna. „Da toga nije bilo, ne bismo mogli opstati“, govori Karlo.
Na primjedbu da je prisutan problem nabave Velebitske pive na području Like kod domaćih trgovaca, odgovorio je da mu je žao što nisu mogli podmiriti domaće  potrebe, ali uglavnom iz razloga što su imali moralne obveze prema ljudima iz Zagreba i u drugim većim mjestima kojima mogu zahvaliti svoj opstanak. Stvorene su oaze i prodajni punktovi u Zadru, Šibeniku i Rijeci. Za nekoliko mjeseci neće biti više problema s Velebitskim pivom ni u Ličko-senjskoj županiji, tvrdi Karlo, a volio bi svoje pivo vidjeti i u vojvođanskim gradovima. Da se oko Karla Starčevića i njegove pivovare sve vrti u malom povijesnom mjestu Pazarištu najbolje govori niz udruga i kulturnih događanja koje su pokrenuli poduzetni supružnici Mandica i Karlo. Prije dvije godine osnovano je Dragovoljno vatrogasno društvo koje već sada broji 65 članova. Profesionalnih ih je 17, a u slučaju potrebe 20 ih je spremno da u roku od 15 minuta dođu na intervenciju.  U Pazarištu djeluju kulturno-umjetničko društvo, nogometni klub i crkveni zbor, a najveći problemi amaterskih udruga je pitanje prostora koje će biti riješeno u skoroj budućnosti u okviru Župnog pastoralnog centra. Tako će centar imati uz prostorije župnog ureda i stana, knjižnicu i veliku dvoranu sa 150 sjedećih mjesta u kojima će za svoje aktivnosti naći prostor i stariji i mladi žitelji, a Karlo je obećao dopredsjedniku mladeži DSHV-a, Mariu Vrselji da će rado pomoći financijski mlade Hrvate iz Vojvodine i biti jedan od sponzora mladeži DSHV-a. Karlo ga je nagradio posvetom i knjigom kao nagradom za prepoznatljiv rad i doprinos Hrvatskoj zajednici u Vojvodini i Hrvatskoj. Kao poklon mladi su dobili kalendare, kemijske olovke, upaljače i pivske otvarače, a veliki dio tog materijala je poslat članovima vijeća DSHVa  u Suboticu.

Mario Vrselja

 

br1 br2 br3 br4 br5 br6 br7 br8 dva dve mario masa1 masa masovka muzika naslovna pajtic predsednikMladezi voditeljica zanaslov zanaslovnu