Čestitka DSHV-a hrvatskom narodu u Republici Srbiji u prigodi praznika hrvatske zajednice – Dana rođenja biskupa Ivana Antunovića

Čestitka DSHV-a hrvatskom narodu u Republici Srbiji u prigodi praznika hrvatske zajednice – Dana rođenja biskupa Ivana Antunovića

Svečano svetkujemo i ove godine zemaljski rođendan čovjeka koji je u hrvatskom narodu u Podunavlju iznikao, njega prosvjetno i kulturno uzdigao i skromno, ali odlučnim zalaganjem, u vremenu koje mu je upisano na zemlji, svima nama ostavio prevažnu baštinu. Djelo čovjeka, svećenika, biskupa, preporoditelja, pjesnika i pisca Ivana Antunovića stoji na početku slavnog narodnoga preporoda svih rascjepkanih dijelova hrvatskoga naroda u ugarskom Podunavlju – i Bunjevaca i Šokaca i Bošnjaka i Raca i Dalmatina. Povijest ovaj preporod naziva zakašnjelim u odnosu na ostale srednjeeuropske i slavenske narode, a mi se i danas okupljamo u spomen na njegovog začetnika kako bismo nanovo osvijestili da s ponosom baštinimo njegov duh, vrijednosti i poruke.

Ovaj je praznik posvećen našoj djeci i mladima – učenicima osnovnih i srednjih škola te studentima. Hrvatska zajednica, Demokratski savez Hrvata u Vojvodini, koji ju politički predstavlja, i Hrvatsko nacionalno vijeće, koje je izabrano predstavničko tijelo našeg naroda, s pravom žele na prvo mjesto danas staviti one kojima je učenje poziv i posao. To je svojedobno činio i Antunović. Kroničar njegova života Matija Evetović bilježi da je „kao kalački kanonik bio veliki dobrotvor učenika, a osobito Bunjevaca“, da je „školovao je preko 200 đaka“ te kako je „u njegovoj kući bilo dnevno 60-70 osoba na hrani“ i da je „đake i novcem pomagao, da uzmognu završiti nauke. On se za njih brinuo kao rođeni otac“.

U suvremenom kontekstu, zahvaljujući pozitivnim zakonskim propisima, politikama državnih i prosvjetnih vlasti te naporima ključnih hrvatskih institucija i organizacija, a u posljednje vrijeme i uz uvećano razumijevanje i pomoć tijela vlasti Republike Hrvatske, upravo Antunovićevo djelo na planu obrazovanja na materinskom jeziku među Hrvatima s ponosom nastavljamo. Radosni možemo reći kako se od početka nastave na hrvatskom jeziku u državnim školama u Srbiji, posljednje 22 godine, to uspješno i čini, i to svake godine sve kvalitetnijom nastavom, sa sve više sredstava, sve većim obuhvatom učenika i studenata, različitim programima podrške, a od ove godine i osiguranim stipendijama mladim Hrvatima koji studiraju na sveučilištima u Srbiji.

DSHV svima čestita praznik hrvatske zajednice u Republici Srbiji – Dan rođenja biskupa Ivana Antunovića. Našu čestitku posebno upućujemo učenicima i studentima, njihovim roditeljima, odgajateljima, učiteljima, nastavnicima, profesorima i ostalom školskom osoblju. Za vas činimo sve što činimo u tijelima vlasti u kojima djelujemo, našim nacionalno-manjinskim institucijama te u ostalim društvenim strukturama. Vi ste nam glavni poticaj i najznačajnije nadahnuće, a vjerujemo kako bi i biskup Antunović bio sretan što vas ova zajednica ima!

Press služba DSHV-a

Ostale vijesti