Predsjednik hrvatske Vlade Plenković razgovarao s predsjednikom DSHV-a Žigmanovim o položaju hrvatske zajednice u Srbiji

Predsjednik hrvatske Vlade Plenković razgovarao s predsjednikom DSHV-a Žigmanovim o položaju hrvatske zajednice u Srbiji

Kako je objavljeno na službenom portalu Vlade Republike Hrvatske, predsjednik Vlade Andrej Plenković primio je jučer, 30. srpnja, u Banskim dvorima Tomislava Žigmanova, predsjednika Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini. Prema priopćenju ureda Vlade Republike Hrvatske, središnja tema razgovora bila je status i položaj hrvatske nacionalne manjine u Republici Srbiji, osobito iz vizura rezultata i posljedica nedavnih parlamentarnih izbora u Hrvatskoj i Srbiji.

Predsjednik Vlade Plenković i Žigmanov istaknuli su potrebu iznalaženja sustavnih rješenja kako bi Hrvati u Srbiji ubuduće imali bolji status nego što to imaju danas, napose kada je riječ o političkoj zastupljenosti, kulturnih prava te obrazovanja. U tom pogledu, istaknuta je važnost daljnjih bilateralnih razgovora Hrvatske i Srbije, kao i poštivanja međudržavnih sporazuma, stoji u priopćenju.

Žigmanov je naglasio kako je obnova rodne kuća bana Josipa Jelačića u Petrovaradinu, čije je svečano otvaranje dogovoreno za sredinu listopada, dobar primjer mogućih pomaka na bolje kroz provedbu konkretnih projekata. Naglašena je i važnost stalnog dijaloga Hrvatske s predstavnicima hrvatske manjine u Srbiji te podrška projektima kojima će se poboljšati položaj, status i identitet hrvatske manjine u Srbiji.

Uz predsjednika Vlade na sastanku je bio ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić-Radman, kaže se na kraju priopćenja s jučerašnjeg susreta predsjednika hrvatske Vlade Plenkovića s predsjednikom DSHV-a Žigmanovim.

Ostale vijesti