20 godina od osnutka Novinsko-izdavačke ustanove „Hrvatska riječ“

20 godina od osnutka Novinsko-izdavačke ustanove „Hrvatska riječ“
Na današnji dan, 8. svibnja, prije 20 godina – 2002., Skupština Autonomne Pokrajine Vojvodina donijela je Odluku o osnutku Novinsko-izdavačke ustanove „Hrvatska riječ“. Riječ je o jednom od najvažnijih događaja u institucionalnom razvoju hrvatske zajednice nakon sloma režima Slobodana Miloševića 2000. Ustanova i list dobili su ime po najprije dnevniku, a kasnije, tjedniku koji je izlazio u Subotici od 1945. do 1956. godine.
Osnutkom NIU „Hrvatska riječ“ stvoren je prikladan institucionalni okvir za ostvarivanje prava na informiranje građana hrvatske nacionalnosti u tiskanome mediju na vlastitome jeziku, koji se financira iz proračuna AP Vojvodine. Ujedno, osnutkom se htjelo pridonijeti afirmaciji kulturnog, znanstvenog i književnog stvaralaštva Hrvata kroz časopisnu i knjišku produkciju.
Hrvatsku zajednicu u RS danas je nemoguće zamisliti bez istoimenog tjednika te podlistaka za djecu „Hrcka“ i mladež „Kužiš“. Uime Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini
čestitamo
 
vodstvu i uposlenicima NIU „Hrvatska riječ“ te današnjem osnivaču – Hrvatskom nacionalnom vijeću, na ovoj značajnoj obljetnici.
Tomislav Žigmanov, predsjednik DSHV-a
Ostale vijesti