Česitka DSHV-a vlastima i građanima Hrvatske u prigodi 10. obljetnice EU članstva – jačanje Hrvtske snaži i poziciju hrvatske zajednice u Srbiji

Česitka DSHV-a vlastima i građanima Hrvatske u prigodi 10. obljetnice EU članstva – jačanje Hrvtske snaži i poziciju hrvatske zajednice u Srbiji

U povodu desete obljetnice članstva Republike Hrvatske u Europskoj uniji, najznačajnijem državno-pravnom projektu na tlu Europe u modernom dobu, Demokratski savez Hrvata u Vojvodini upućuje iskrene čestitke građankama i građanima naše matične države, na čelu sa predsjednikom Vlade Andrejom Plenkovićem i ministrima, te predstavnicima svih ostalih razina vlasti.

Ponosni smo, i mi koji živimo na lijevoj strani obale Dunava – cijeli puk hrvatski koji smo građani Republike Srbije – znajući da je veliki dio integracijskih procesa koje je Hrvatska započela prije više od 30 godina, uspješno završen prije točno deset godina pristupanjem Europskoj uniji. Svjedoci smo, također, da jaka, stabilna Hrvatska, međunarodno respektirana, znači puno i za nas Hrvate koji živimo ovdje. To kažemo svjesni da se i naš glas može jače i dalje čuti, što se naše potrebe ne miču sa agendi hrvatske vanjske politike, ali i po tome što jaka Hrvatska snaži i poziciju hrvatske zajednice ovdje.

Željeli bismo da se takav odnos nastavi, ohrabreni napose pozitivnim posljedicama i odjecima nedavna posjeta hrvatskoga premijera Andreja Plenkovića Subotici i riječima koje su se, u smislu kontinuiteta napora za poboljšanjem odnosa  Hrvatske i Srbije, čule prije tjedan dana u Subotici. Posebno smo ohrabreni iznijetom činjenicom da će Republika Hrvatska biti konstruktivni pratitelj euro-integracijskih procesa Republike Srbije. Istovremeno DSHV, prateći pomno početak višestrukih hrvatskih izbornih izazova u nadolazećem razdoblju, ostaje aktivnim i partnerski nastrojenim političkim čimbenikom. Želimo, ne samo iz razloga što su Hrvati u Srbiji u značajnom broju i sami građani (i) Republike Hrvatske, i nadalje biti podržavatelji pozitivnih snaga Hrvatske i pridonositi napretku matične nam domovine, pomno čuvajući nacionalni identitet i jačajući, uz njezinu pomoć, kapacitete ovdašnje hrvatske zajednice. Njih ćemo, kao i do sada, koristiti kao lojalni građani Republike Srbije i za dobro i prosperitet naše domicilne države. 

 

Predsjednik DSHV-a Tomislav Žigmanov, v. r.

Ostale vijesti