Čestitka Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Samostalnoj demokratskoj srpskoj stranci na uspjehu u izborima za Hrvatski sabor

Čestitka Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Samostalnoj demokratskoj srpskoj stranci na uspjehu u izborima za Hrvatski sabor

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini čestita na izbornom uspjehu predsjedniku Samostalne demokratske srpske stranke Miloradu Pupovcu i kandidatima Anji Šimpragi i Dragani Jeckov na osvojena sva tri zastupnička mjesta u Hrvatskom saboru, koji na temelju instituta zajamčenih mandata pripadaju srpskoj zajednici. Izabranim zastupnicima SDSS-a želimo da u svojem radu i nadalje budu autentični i dosljedni artikulatori interesa Srba u Hrvatskoj, koje će im, kao i do sada djelujući u političkim institucijama, donositi brojna dobra, kojih smo svjedoci. Nešto od toga i Hrvati u Srbiji počeli su postizati uključivanjem svojih političkih predstavnika u izvršnu vlast na republičkoj i pokrajinskoj razini te u Gradu Novom Sadu. SDSS je ovakvim uspjehom na parlamentarnim izborima još jednom potvrdio svoju suverenu dominaciju u političkom životu srpske zajednice u Hrvatskoj, a DSHV s ponosom ističe da je upravo s njom potpisao Deklaraciju o suradnji.

DSHV mora, na žalost, ponovno podsjetiti javnost da se institut zajamčenih mandata u izbornom zakonodavstvu Republike Srbije, unatoč potpisanom međudržavnom sporazumu o zaštiti nacionalnih manjina, ne primjenjuje, a postojeći model predstavlja nepremostivu prepreku za ostvarenje pravedne političke participacije Hrvata u tijelima na sve tri razine predstavničke te izvršne vlasti na lokalnoj razini. Ne možemo ne spomenuti paradoksalnu činjenicu da su u postotnom smislu kandidati SDSS-a osvojili manje glasova pripadnika srpske zajednice u Republici Hrvatskoj nego što je potreban broj potpisa – gotovo 15 % – za predaju izborne liste za parlamentarne izbore pripadnika hrvatske zajednice u Republici Srbiji. Kao posljedica toga, DSHV, u neprekidnim uvjetima prisilnog predizbornog koaliranja, ne može konzistentno artikulirati svoje političke zahtjeve i posljedično, onako kako to međudržavni sporazum predviđa, biti politički činitelj jednake relevantnosti.

Nama, radi političkoga opstanka, jedino takva zaštita treba te i ovoga puta sa žaljenjem konstatiramo kako je, nakon 20 godina od potpisivanja sporazuma, još uvijek nismo dobili. Ulazeći u novi izborni izazov – lokalne izbore, koji će u sredinama u kojima živimo u Srbiji biti održani 2. lipnja, poručujemo da i u ovakvim okolnostima gledamo na izborni uspjeh SDSS-a kao na rezultat onoga modela političke participacije koji je Hrvatima u Srbiji uskraćen, no ne odustajući, našeg naroda radi, od insistiranja na njegovom što skorijoj primjeni.

 

Press DSHV-a

Ostale vijesti