Čestitka Zajednice protjeranih Hrvata iz Srijema, Bačke i Banata predsjedniku DSHV-a

Čestitka Zajednice protjeranih Hrvata iz Srijema, Bačke i Banata predsjedniku DSHV-a

Jučer je predsjednik Zajednice protjeranih Hrvata iz Srijema, Bačke i Banata sa sjedištem u Zagrebu Mato Jurić uputio predsjedniku Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini čestitku u povodu izbora za narodnog zastupnika u srbijanskom parlamentu. Čestitku predsjednika Jurića prenosimo u cjelosti.

„Poštovani gospodine Žigmanov,

čestitamo na izvanrednom uspjehu koji ste postigli kao čelnik Demokratskog saveza Hrvata Vojvodine, jedine relevantne hrvatske stranke u Republici Srbiji, na tamošnjim nedavno održanim izborima. Još jednom ste postali narodni zastupnik u Skupštini te ste Demokratskom savezu Hrvata Vojvodine vratili pripadajući predznak (jedine) parlamentarne stranke koja zastupa Hrvate u Republici Srbiji. Postavši narodnim zastupnikom u novom sazivu Skupštine učinili ste veliku stvar, jer će Vaše prisustvo na srpskoj političkoj sceni na ovaj način bitno utjecati na vidljivost i zastupljenost hrvatske nacionalne zajednice u Srbiji. Vaš je uspjeh utoliko veći što ste tijekom predizborne kampanje nailazili na bezbroj prepreka i izazova među kojima su medijska dominacija vladajuće stranke, pokušaji drugih stranaka i grupacija ljudi da umanje Vaš značaj i značaj Vaše stranke, Demokratskog saveza Hrvata Vojvodine,  kada je o zastupanju hrvatskih interesa u Republici Srbiji riječ, a ponajviše razočarava nekorektno miješanje hrvatskog veleposlanika Hidajeta Biščevića, koji je svojim izjavama i neutemeljenim optužbama, poput one da ste ego-etno-biznismen ili da ste na izborima izašli u koaliciji s vojvođanskim strankama negirajući tako hrvatsko ime, iako je više nego očito bilo da je to jedini način da Hrvati uspiju dobiti svog predstavnika u beogradskoj skupštini, a sve to sa ciljem da ne uspijete. Također Vam treba čestitati, jer ste uspješnom predizbornom kampanjom i izvrsnom procjenom situacije, uspjeli postati zastupnikom na općoj listi, u koaliciji i temeljem povjerenja i glasova Vaših birača, a ne temeljem zajamčenog mandata kakav ima srpska nacionalna manjina u Republici Hrvatskoj. Nažalost, ni Vlada Republike Hrvatske, a ni aktualni hrvatski veleposlanik Biščević nisu pomogli da Hrvati u Srbiji temeljem reciprociteta imaju ista ili barem slična prava kao Srbi u Hrvatskoj. Nadamo se da će nakon ovih izbora, Vlada RH napokon uvidjeti veličinu Vašeg uspjeha, prepoznati dugogodišnji trud i napor koji ulažete u poboljšanje položaja Hrvata u Republici Srbiji i očuvanje njihova nacionalna identiteta, jezika, kulture i vjere te da će njena podrška biti jača i otvorenija, a ne tek deklarativna i uglavnom pasivna kao dosad.

Temeljem naše dugogodišnje suradnje osvjedočili smo se da ste istinski borac za poštivanje prava i poboljšanja položaja hrvatske nacionalne manjine u Srbiji. Oduvijek ste bili vrijedan, radišan, uporan, principijelan i razborit čovjek i vjerujemo da ćete biti takvi i ubuduće.

Vama i Demokratskom savezu Hrvata Vojvodine još jednom čestitamo te želimo puno uspjeha u daljnjem radu na dobrobit svih Hrvata u Republici Srbiji.“

Ostale vijesti