Demokratski savez Hrvata u Vojvodini najoštrije osuđuje novi brutalni napad na Hrvate

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini najoštrije osuđuje brutalni napad na Hrvata iz Sonte JB, koji se dogodio sinoć na apatinskim Ribarskim večerima. Ovaj napad na nedužnoga mladića hrvatske nacionalnosti očito pokazuje da u srbijanskom društvu i dalje postoji raširena netrpeljivost i negativne predodžbe kada je u pitanju hrvatska nacionalna zajednica, što se u posljednje vrijeme znade manifestirati fizičkim nasiljem. Veoma je zabrinjavajuće to što se za manje od pola godine pojavilo nekoliko slučajeva etnički motiviranih napada, čije su žrtve bile osobe hrvatske nacionalnosti, i to što su svi napadi kao sredstvo koristili fizičko nasilje.

Kao narodni zastupnik i predsjednik političke stranke hrvatske nacionalne zajednice, zahtijevam od nadležnih državnih tijela da se slučaj brutalnog prebijanja građanina JB pod hitno istraži i da se vinovnici ovog jezovitoga napada pod hitno pronađu i kazne. Nije primjereno da jedno društvo koje sebe smatra demokratskim i koje pretendira na članstvo u Europskoj uniji dopušta i tolerira ovakve slučajeve. I ovom prigodom podsjećam da je hrvatska nacionalna zajednica u Republici Srbiji izuzetno ranjiva i da je od svih drugih nacionalnih zajednica, zbog negativnog nasljeđa iz 1990-ih, i dalje u javnosti objektom najnegativnijih predodžbi koje u posljednje vrijeme rezultiraju fizičkim nasiljem.

Stoga je veoma je važno da nadležna tijela intenziviraju svoju suradnju s predstavnicima Hrvatskog nacionalnog vijeća i narodnim zastupnikom u Narodnoj skupštini Republike Srbije, jer se samo na taj način može odgovoriti na ovako teške slučajeve. Pripadnike hrvatske nacionalne zajednice u Republici Srbiji pozivam i hrabrim da ovakve ili slične slučajeve prijave nadležnim tijelima te da se obrate i traže potporu od Hrvatskog nacionalnog vijeća i narodnog zastupnika Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini.

 

Predsjednik  DSHV-a

Tomislav Žigmanov, profesor

 

Ostale vijesti