Demokratski savez Hrvata u Vojvodini se ograđuje od dijela izjava iz javne rasprave

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini se ograđuje od dijela izjava iz javne rasprave

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini iskazuje veliko zadovoljstvo načinom na koji je 20-ak predstavnika hrvatskih institucija i organizacija – od Hrvatskoga nacionalnog vijeća preko DSHV-a do udruga kulture, kao i građana hrvatske nacionalnosti sudjelovalo u javnoj raspravi o izmjeni Statuta Grada Subotice glede uvođenja tzv. bunjevačkog jezika u službenu uporabu. Dijelimo uvjerenje da smo svi skupa, svatko iz svog kuta, „suvislo, jasno, argumentirano, dostojanstveno i ponosno obranili zakonsku, jezičnu i povijesnu neutemeljenost uvođenja bunjevačkog dijalekta na području Grada Subotice“. Na taj način smo još jednom očitovali visoku svijest i jedinstvo kada je u pitanju obrana interesa pripadnika onih Bunjevaca koji sebe smatraju Hrvatima.

Ujedno, ovim putem iskazujemo zgražanje spram primitivnosti pojedinih govornika na javnoj raspravi uime Bunjevaca nehrvata, među kojima je prednjačio Blaško Gabrić, koji je javno ustvrdio da, kada sluša predsjednika DSHV-a Tomislava Žigmanova, „dobije proliv“!? Također, u potpunosti se ograđujemo od iznesenih optužbi da je Žigmanov „plaćen iz Hrvatske“ da „zaluđuje nas Bunjevce u Subotici“, jer su one posve neistinite. DSHV se ograđuje i od njegove izjave da „granice Srbije“ nisu kod Mađarske nego „kod bunjevački njiva“, budući da tako što ima iredentistički prizvuk. Isto tako, odlučno odbacujemo Gabrićeve optužbe da su „neki iz Hrvatske dobili pare da bi vladali i zavadili Bunjevce i podilili nas“ kako bi, kako je rekao, „došli dođoši iz tuđih naselja i vode naš grad a mi gledamo kako oni vode i šta nam rade“. Misija DSHV-a je utemeljena na nečemu sasvim drugom – ostvarivanju ravnopravnosti Hrvata kako u Subotici tako i u cijeloj Republici Srbiji.

Simptomatično je i kako je Blaško Gabrić za govornicom, u želji da, kako je rekao, „oda počast bunjevačkom narodu“, govorio gotovo na čisto srpskom jeziku ili kako on kaže „subotičkom“ te iznoseći činjenicu da se izjašnjava Jugoslavenom?! Na koncu, posebno pozdravljamo stav Blaška Gabrića da, što se tiče jezika, „svi Bunjevci u Subotici treba da budu ponosni što smeju javno da govore svojim dijalektom da ih ne bude sramota“, jer bunjevački to i jest – samo dijalekt! Ovu njegovu tvrdnju prisutni Hrvati su pozdravili pljeskom!

Ostale vijesti