DSHV čestita SDSS-u na uspjehu na lokalnim i regionalnim izborima u Hrvatskoj

DSHV čestita SDSS-u na uspjehu na lokalnim i regionalnim izborima u Hrvatskoj

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini pozdravlja i čestita na respektabilnom uspjehu kandidata Samostalne demokratske srpske stranke na proteklim izborima za županijske i lokalne razine vlasti u Republici Hrvatskoj. Nakon prvog kruga izbora, predstavnici najrelevantnije političke stranke Srba u Hrvatskoj – SDSS-a od deset dožupana iz redova srpske zajednice imat će osam, a sličan je omjer i kada je riječ o blizu 30 mjesta gradonačelnika ili načelnika općina, to jest dogradonačelnika ili donačelnika općina. DSHV i ovoga ukazuje da je Republika Hrvatska s institutom zajamčenih mandata na najbolji način riješila pitanje demokratske participacije nacionalnih manjina te da isto i na svestrano zadovoljstvo provodi i u praksi, što je potvrđeno i proteklim izborima.

Premda je to i međunarodna obveza Republike Srbije, preuzeta na temelju Međudržavnog sporazuma o međusobnoj zaštiti nacionalnih manjina iz 2004. godine, DSHV je i ovoga puta dužan ukazati da tako što Hrvati u Srbiji još uvijek ne mogu ostvariti. Naime, čl. 9 Sporazuma, koji govori o institutu zajamčenih mandata u predstavničkim tijelima na svim razinama i u izvršnoj vlasti na lokalnoj razini, u Srbiji se od njegova ratificiranja uopće ne primjenjuje!

Slobodni smo u svezi s tim ovdje iznijeti javno neslaganje sa stajalištem ministra vanjskih poslova Republike Srbije Nikole Selakovića iz njegova priopćenja od 7. svibnja kako je o zastupljenosti nacionalnih manjina u vlasti u Hrvatskoj i Srbiji zapravo riječ o razlikama u demografskim postotcima. Naime, ne možemo pristati da 57.900 građana hrvatske nacionalnosti u Srbiji bude isključeno iz procesa donošenja odluka, jer ih je tri puta manje nego što je građana srpske nacionalnosti u Hrvatskoj. Zastupljenost Hrvata u tijelima vlasti u Republici Srbiji isključivo je pitanje vladavine prava!

DSHV od Republike Srbije već više od desetljeća očekuje dosljednu primjenu Sporazuma. Nikakva parcijalna rješenja izvan tog okvira za Hrvate u Srbiji nisu prihvatljiva. Samo cjelovitom primjenom Sporazuma osigurat će se pravična demokratska participacija Hrvata u Srbiji. Do tada i dalje ćemo biti bez onoga što uživaju Srbi u Hrvatskoj.

 

Tomislav Žigmanov, predsjednik

Ostale vijesti