DSHV pozdravlja jučerašnje događaje u Vukovaru i očekuje nastavak i snaženje uključivih politika za Hrvate u Srbiji

DSHV pozdravlja jučerašnje događaje u Vukovaru i očekuje nastavak i snaženje uključivih politika za Hrvate u Srbiji

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini pozdravlja i čestita na velebnom događaju srpske zajednice u Hrvatskoj – jučerašnji blagoslov obnovljene crkve svetog Nikole i Srpskog doma u Vukovaru, što je učinio patrijarh sestrinske Srpske pravoslavne Crkve i mitropolit Zagrebačko-ljubljanski Porfirije. Ove događaje razumijevamo kao krunu brojnih uključivih politika koje Vlada Republike Hrvatske na čelu s predsjednikom Andrejom Plenkovićem kreira i provodi spram pripadnika srpskog naroda u Hrvatskoj. Sve to skupa izravno demantira lažnu i neutemeljenu oznaku hrvatske Vlade kao „ustaške“. I ovaj, ponovni posjet poglavara SPC-a Porfirijia Republici Hrvatskoj, kao i razlozi njegova dolaska, probudio je nade među Hrvatima u Srbiji da on može pridonijeti tomu da i poglavar Katoličke Crkve papa Franjo posjeti Srbiju te da se druge uključive politike spram Hrvata u Srbiji ostvare.

Sa stanovitim ponosom ćemo istaknuti kako uključive politike koje Republika Hrvatska provodi u kontinuitetu spram srpske zajednice, osim sudjelovanja u procesima donošenja odluka putem instituta zajamčenih mandata za sve razine vlasti, podrazumijevaju i redovitu i snažnu financijsku podršku njihovim potrebama – hram sv. Nikole, koji je razoren tijekom agresije na Republiku Hrvatsku, obnovljen je najvećim dijelom sredstvima koje je osigurala Vlada Republike Hrvatske. S istim ponosom ćemo reći da je po obrascu financiranja koji uključuje potrebe hrvatske zajednice, tadašnji predsjednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić, na inicijativu Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini i Hrvatskog nacionalnog vijeća, odobrio pozamašna financijska sredstva za kupovinu dijela rodne kuće bana Josipa Jelačića u Petrovaradinu, a sredstvima Vlade Autonomne Pokrajine Vojvodine i Grada Novog Sada isti se uspješno obnavlja! U isto vrijeme, s milijun eura srbijanska Vlada na čelu s predsjednikom Vučićem pomaže obnovu Srpskog doma u Vukovaru, koji je ranije kupila Vlada Republike Hrvatske za potrebe Srba u Istočnoj Slavoniji. Grad Novi Sad je s 5 milijuna dinara nekoliko godina kasnije podržao završetak obnove. U tome kontekstu, vrijednim nam se čini napomenuti da se i izgradnja Hrvatske kuće u Subotici provodi po modelu financiranja iz matične države, što sve zlurade i zlonamjerne komentare koje možemo čuti u javnosti snažno i nedvosmisleno dekonstruira.

Jučerašnji događaj u Vukovaru, njegov povod kao i način na koji je ostvaren, nanovo u DSHV-u budi očekivanja da bi i Hrvati u Srbiji trebali institucionalno i kroz uključive politike dosegnuti istu razinu integracije i beneficija. To znači da – kao i Srbi u Vukovaru, Vukovarsko-srijemskoj županiji i drugim županijama te u Vladi Republike Hrvatske – budu dio vlasti, da sudjeluju u procesima donošenja odluka, da budu pitani za potrebe, da im se državne politike ne miješaju u identitetski prostor s otkidanjem Bunjevaca, da prestanu biti objekti negativnih označavanja, da nakon 10 godina napokon počne sa zapošljavanjem u javnom sektoru... Riječju, da se usustave politike integracije Hrvata u srbijansko društvo!

 

                                                                        Tomislav Žigmanov, predsjednik

Ostale vijesti