DSHV pozdravlja susret u Davosu predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića i predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića

DSHV pozdravlja susret u Davosu predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića  i predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini s radošću je primio informaciju da su se tijekom održavanja Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu u okviru bilateralnog susreta sastali predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, budući da je riječ o prvom susretu „na vrhu“ nakon više od četiri godine. Također nas raduje i činjenica da je sastanak i od strane predsjednika Vučića i premijera Plenkovića ocijenjen pozitivnim, to jest korektnim, što je snažna garancija da će se međudržavni odnosi, koji su nekoliko godina unazad bili u „ćorsokaku“, ponovno vratiti u prostor institucionalnih okvira komunikacije i isto takve suradnje.

DSHV su, kao političku organizaciju hrvatske zajednice u Republici Srbiji, posebno ohrabrili sadržaji poruka koje smo imali priliku čuti od državnih prvaka dviju susjednih država – o važnosti bilateralnih odnosa, politike dijaloga, potrebe za smirivanjem tenzija te svijest o potrebi dodatnih napora u rješavanju otvorenih pitanja između Srbije i Hrvatske, uz očitovanu vjeru da će se glede toga uspjeti ostvariti napredak. Držimo kako je zbog navedenog riječ o državničkim potezima dvojice lidera.

Naravno, u DSHV-u smo svjesni da smo i mi, zajedno sa svojim političkim partnerima iz  Samostalne demokratske srpske stranke iz Hrvatske, dali veliki doprinos u „otopljavanju“ odnosa između dvije države kojemu svjedočimo. S ponosom ćemo ponovno istaknuti da su predsjednici dviju manjinskih stranaka Milorad Pupovac i ja bili ključni posrednici da se dogodi susret između dvojice ministara vanjskih poslova – Ivice Dačića i Gordana Grlića Radmana u Zagrebu 6. siječnja ove godine.

DSHV će, vjeran vlastitom političkom programu, i dalje nastaviti davati svoje prinose za sve pozitivne procese u odnosima između, ne samo dviju država, nego i dvaju naroda. Vjerujemo da će Subotica kao grad susreta Hrvata i Srba ostati i dalje važno mjesto u ukupnim hrvatsko-srpskim odnosima, što će vrlo vjerojatno biti potvrđeno već u subotu, 28. siječnja, kada bunjevački Hrvati organiziraju Veliko prelo – jednu od najvažnijih priredaba vezanih uz tradicijsku kulturu.

 

                                                                       Tomislav Žigmanov, predsjednik

Ostale vijesti