DSHV poziva roditelje da upišu djecu u nastavu na hrvatskome

DSHV poziva roditelje da upišu djecu u nastavu na hrvatskome

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini obavještava javnost, a napose građane hrvatske nacionalnosti u Republici Srbiji koji imaju djecu, da od 1. travnja počinje upis u prve razrede osnovnih škola. Od prije više od dvadeset godina, od školske 2002./03. u prosvjetnom sustavu Srbije odvija se nastava i na hrvatskome jeziku. Pravo na obrazovanje nacionalnim manjinama na vlastitom jeziku država jamči Ustavom, a dodatno je uređeno zakonima, što znači da je nastava na hrvatskome legalna te razloga za dvojbe više nema.

Nastava na hrvatskome u Srbiji iznimno je kvalitetna, čiji učenici osvajaju prestižne nagrade na svim natjecanjima, izvode je stručni i pozivu posvećeni nastavnici, zadovoljstvo djece i roditelja je na zavidnoj razini, a uz to ju na zadovoljstvo svih prate i mnogobrojni izvannastavni sadržaji. Riječju, nastava na hrvatskom jeziku je ono na čemu će vam vaša djeca jednoga dana zahvaliti. Vrhunsku kvalitetu i dobar izbor danas potvrđuju iskustva više od 1000 djece koji su je pohađali ili je danas pohađaju.

Ističemo kako je i predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić nekoliko puta izjavio da Hrvati u Srbiji sva prava koja država propisuje trebaju ostvarivati u punom kapacitetu. Veliki je iskorak na planu pozitivnog priznanja nas Hrvata činjenica što u Vladi Republike Srbije imamo mjesto ministra. Stoga pozivamo sve roditelje prvašića da upišu svoju djecu u nastavu na hrvatskome i tako ostvare Ustavom i zakonima zajamčena prava. Činom upisa djece u nastavu na hrvatskome također ćemo posvjedočit da nam je stalo do našega imena i nacionalnog identiteta i očitovati odgovornost kada je u pitanju budućnost naše djece i hrvatske zajednice u cjelini.

Poštovani građani hrvatske nacionalnosti, svjedočimo, iskoristimo, potičimo i ohrabrujmo i druge. Podržimo promidžbene aktivnosti Udruge „Naša djeca“ i Hrvatskog nacionalnog vijeća. Zagovarajmo oko nas ono dobro! Pokažimo tako zauzetost za svoja prava i izgrađujemo vlastiti identitet birajući obrazovanje naše djece na jeziku na kojem su i didovi naših didova odrastali!

 

Predsjednik DSHV-a

Tomislav Žigmanov

Ostale vijesti