DSHV tiskao kalendar za 2018. o višestoljetnoj i bogatoj povijesti političkog djelovanja Hrvata u Vojvodini

DSHV tiskao kalendar za 2018. o višestoljetnoj i bogatoj povijesti političkog djelovanja Hrvata u Vojvodini

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini uspio je i ove godine tiskati veliki zidni kalendar za 2018. godinu. Na 12 listova kratkim tekstovima i pratećim likovnim ilustracijama prikazuju se najvažnije „postaje“ iz višestoljetne i bogate povijesti političkog djelovanja Hrvata u Vojvodini, povijesti o kojoj se još uvijek nedovoljno zna i koju mnogi danas namjerno prešućuju. Povijest je to političkoga djelovanja vojvođanskih Hrvata čiju baštinu nasljeduje i Demokratskih savez Hrvata u Vojvodini, danas jedini relevantni politički čimbenik među vojvođanskim Hrvatima.

Kalendar DSHV-a za 2018. godinu djelo je autorskog tima na čelu s prof. dr. art. Darkom Vukovićem, dizajnerom i profesorom na Akademiji umjetnosti u Novom Sadu, te suradnika dr. sc. Maria Bare, dr. sc. Slavena Bačića te profesora Vladimira Nimčevića i Tomislava Žigmanova, koji su autori pratećih kratkih tekstova. Povijest političkih djelovanja Hrvata u Vojvodini prikazana je kronološkim redoslijedom, a uz kratki opis povijesnog razdoblja, aktera, događaja, procesa… Kalendar je i bogato ilustriran sadržajima iz povijesti toponimskih ishodišta, događaja te političkih prvaka (Ago Mamužić, Živko Bertić, Lajčo Budanović, Blaško Rajić, Mišo Brajac, Josip Vuković – Đido, Geza Tikvicki…).

Mjesec siječanj donosi prilog o zacijelo najvećoj političkoj osobnosti vojvođanskih Hrvata – banu Josipu Jelačiću iz Petrovaradina. Još dva mjeseca – veljača i ožujak – govore o političkom djelovanju Hrvata u Vojvodini u XIX. stoljeću: o počeci nacionalne emancipacije bačkih Hrvata te o političkom životu u Srijemu koncem XIX. stoljeća. Mjesec travanj posvećen je borbi za prava radnika i siromašnih početkom XX. stoljeća, a svibanj političkom djelovanju pred završetak Prvoga svjetskog rata, osobito u Bačkoj i Subotici. O Starčevačkoj republici 1919. govori prilog za mjesec lipanj, a kalendarski list za srpanj prikazuje politička gibanja 1920-ih glede obrane nacionalnoga identiteta Hrvata u Vojvodini. Proslava tisućugodišnjice Hrvatskog Kraljevstva 1925. u gradovima u Vojvodini kalendarska je tema za mjesec kolovoz, dok se za mjesec rujan govori o aktivnostima glede nacionalne-političke afirmacije 1930-ih. Prve godine poslije Drugoga svjetskog rata i političko djelovanje te rezultati istih tema su za mjesec listopad, a o Hrvatskom proljeću i Hrvatima u Vojvodini govori se u kalendarskom listu za mjesec studeni. Posljednji mjesec u godini – prosinac, posvećen je najnovijoj stranici u povijesti političkog djelovanja – osnutku DSHV-a 1990.

I ove godine u kalendaru DSHV-a za 2018. godinu označeni su svi blagdani i praznici koji se slave i obilježavaju u Republici Srbiji i Republici Hrvatskoj, kao i praznici hrvatske zajednice u Srbiji, a dodan je i katolički kalendar. Na taj način ovaj, vizualno veoma dopadljiv, kalendar pruža sve potrebne informacije o hrvatskoj zajednici važnim datumima na jednom mjestu. Kalendar se može dobiti u prostorijama Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (Subotica, Beogradska cesta 31) kao i kod aktivista po mjestima.

 

 

Ostale vijesti