Govor predsjednika DSHV-a Tomislava Žigmanova prigodom svečanosti postavljanja kamena temeljca za Hrvatsku kuću

Govor predsjednika DSHV-a Tomislava Žigmanova prigodom svečanosti postavljanja kamena temeljca za Hrvatsku kuću
„Imat ćemo svoju kuću, svoj hrvatski dom, naš reprezentativni prostor koji će krijepiti naše zajedništvo, košnicu koja će nas sve okupljati, maticu koja će nas snažiti.“ Ovo je jedna od poruka iz govora predsjednika Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini gospodina Tomislava Žigmanova prigodom svečanosti postavljanja kamena temeljca za buduću Hrvatsku kuću, danas 28. travnja u Subotici.
Evo njegova cjelovita govora.
Cijenjeni prijatelji, uvaženi gosti iz Republike Hrvatske, izaslanice predsjednika Pokrajinske vlade, članovi i simpatizeri Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, predstavnici Hrvatskog nacionalnog vijeća, hrvatskih kulturnih udruga, medija na hrvatskome, obrazovnih ustanova u kojima se odvija nastava na hrvatskome, te svećenici i biskupi Katoličke Crkve.
Drage kolegice i kolege, dobro nam došli na ovu svečanost, na ovaj veliki dan za Hrvate u Republici Srbiji. Svečani dan kada ćemo nanovo probuditi naše stare nade.
One se, to moramo uporno ponavljati, okupljaju oko nekoliko riječi – dostojanstvo, jednakost i ravnopravnost. Ovdje su, ističemo, Hrvati svoji na svome ne od jučer, i želimo ovdje i ostati… Hoćemo i dalje biti svoji na svome, hoćemo da kao građani hrvatske nacionalnosti živimo na dostojanstven način, da ne budemo objekti nikakvih diskriminacija i da budućnost osvajamo kao ravnopravni građani države čije poreze ovdašnji Hrvati iznad prosječno plaćaju. A to je u demokratskim društvima prava mjera lojalnosti!
Isto tako, opetovano ćemo isticati da želimo biti uključeni u procese donošenja odluka koje su od značaja za pripadnike hrvatske zajednice; želimo biti pozitivno predstavljani u javnosti i integrirani u srbijansko društvo… Hoćemo dostojanstvo, jednakost i ravnopravnost Hrvata u Srbiji, Hrvata u Vojvodini, Hrvata u Subotici, Hrvata u svakoj lokalnoj zajednici. Hoćemo jednake mogućnosti za sudjelovanje u javnom životu; razmjernu zastupljenost u državnim institucijama i javnim ustanovama; kvalitetne uvjete života i razvijenu komunalnu infrastrukturu u naseljima u kojima Hrvati žive; dostojan život od vlastitoga rada, napose u poljoprivredi i poduzetništvu; prestanak politika isključivanja, prešućivanja i miješanja države u identitetska pitanja; stvarnu jednakost s drugim nacionalnim zajednicama u manjinskim pravima; suradnju i stvaranje mostova prijateljstva s pripadnicima svih nacionalnih zajednica. Želimo nastaviti živjeti u Srbiji kao demokratskoj i tolerantnoj državi, koja će imati pozitivne i razvojne programe spram njezinih građana hrvatske nacionalnosti. Hoćemo biti most koji će povezivati u dobru Srbiju i Hrvatsku, hoćemo biti zajednica koja će obogaćivati suradnju dviju suverenih država. Riječju, hoćemo biti zajednica koja će se nastaviti aktivno zauzimati za vlastito dobro s ciljem da našu budućnost i budućnost naše djece učinimo svijetlom. Tko će, ako mi nećemo…
A sada će nam u ostvarivanju takvih ciljeva biti lakše! Imat ćemo svoju kuću, svoj hrvatski dom, naš reprezentativni prostor koji će krijepiti naše zajedništvo, košnicu koja će nas sve okupljati, maticu koja će nas snažiti. Stoga velika hvala Vladi Republike Hrvatske na čelu s premijerom Andrejom Plenkovićem koja nekoliko godina unazad izdvaja ne mala financijska sredstva za ovaj kapitalni projekt – od kupnje placa, preko izrade svih potrebnih dokumenata, pa evo i do početka gradnje. Moglo li se više? Teško… Tako mislimo mi, koji vjerujemo da smo tako što i zaslužili!
Živjeli!
Ostale vijesti