I danas izaberimo svoje! – obrazujmo djecu na hrvatskome

I danas izaberimo svoje! – obrazujmo djecu na hrvatskome

Poštovani članovi i simpatizeri Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, građani hrvatske nacionalnosti u Republici Srbiji!

I u ovim teškim vremenima, punim iskušenja, kada smo se mi kao zajednica, naša država, ali i cijeli svijet, našli pred velikim izazovima koje je donijela pandemija koronovirusa Covid-19, ne trebamo zaboraviti da se život nastavlja i dalje ostvarivati, da se određeni procesi i dalje odvijaju, da se odluke i dalje donose, da se i dalje treba trsiti svjedočiti vlastiti identitet… Istina, u drugačijim i složenijim uvjetima, u okvirima izvanrednog stanja, ali se moraju događati! Stoga vas sve, a napose roditelje, kao predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, molim da u istom nastavimo ustrajavati, a da jedan značajan dio aktivnosti u danima što slijede usmjerimo i na upis naše djece u školu.

Naime, vrijeme je upisa u prve razrede osnovnih škola. Prema pozitivnim zakonski propisima, od školske 2002./03. u prosvjetnom sustavu Srbije odvija se nastava i na hrvatskom jeziku. Pravo na obrazovanje na vlastitom jeziku država jamči Ustavom, a dodatno je uređeno zakonima. Dakle, nastava na hrvatskome legalna je u punom kapacitetu. Isto tako, razloga za strah više nema! Predsjednik Republike Aleksandar Vučić i drugi državni dužnosnici nekoliko puta su do sada izjavili da se Hrvati u Srbiji ne smiju osjećati ugroženima, te da nisu nikakva smetnja i prijetnja nikome!

Stoga, dragi roditelji, izaberite svoje, hrabro upišite svoju djecu u nastavu na hrvatskome i tako ostvarite svoja prava. Upisom djece u nastavu na hrvatskome svjedočimo da nam je stalo do našega imena i nacionalnog identiteta. Upisom djece u nastavu na hrvatskome očitujemo odgovornost kada je u pitanju naša budućnost. Upisom djece u nastavu na hrvatskome vodimo brigu o budućnosti vlastite djece.

Nastava na hrvatskome u Srbiji je kvalitetna nastava čiji učenici osvajaju prestižne nagrade na svim natjecanjima, kvalitetna nastava koju izvode stručni i pozivu posvećeni nastavnici, kvalitetna nastava koju prate brojni dodatni izvannastavni sadržaji, kvalitetna nastava koja odrastanje vašeg djeteta čini lijepim i ugodnim, kvalitetna nastava koju je do sada već upisalo više od 1000 djece.

Poštovani članovi i simpatizeri Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, građani hrvatske nacionalnosti, upišimo svoju djecu u nastavu na hrvatskome. Potičimo i ohrabrujmo i druge. Zagovarajmo oko nas ono dobro! Pokažimo tako zauzetost za svoja prava.

Aktivno i angažirano pratimo dobro naše djece!

 

U takvoj vjeri,

Tomislav Žigmanov, predsjednik DSHV-a

Ostale vijesti