In memoriam dr. Vesna Bosanac (Subotica, 1949. – Vukovar, 2022.)

In memoriam dr. Vesna Bosanac (Subotica, 1949. – Vukovar, 2022.)

Jučer je, na prvi dan proljeća, u Vukovaru preminula liječnica, pedijatrica dr. Vesna Bosanac, ratna i poratna ravnateljica vukovarske bolnice, koja je svojim predanim i požrtvovnim djelovanjem postala simbolom hrabrosti i humanosti.

Rođena je u Subotici, a, kako je navela u razgovoru za tjednik „Hrvatska riječ“, kada je imala šest mjeseci s roditeljima se preselila u Borovo Naselje. „Otišla sam iz Subotice kao beba i vraćala sam se na sprovode i neka obiteljska okupljanja.“ Potječe iz subotičke obitelji Mikuška, a baka je bila Hrvatica Bunjevka. Djetinjstvo je provela u Srijemu u selu Laćarak kraj Srijemske Mitrovice, gdje su joj živjeli drugi baka i djed. Srednju školu pohađala je u Borovu, a medicinu diplomirala u Zagrebu.

Postala je v. d. ravnatelja Medicinskog centra Vukovar 1991. godine. Vodila je bolnicu u vrijeme neposredno prije i za vrijeme bitke za Vukovar, organizirajući rad bolnice u vrlo teškim ratnim uvjetima. Kroz bolnicu je prošlo dvije i pol tisuće ranjenika. Ostala je u bolnici do samog pada Vukovara, nakon čega je bila zatočena u zatvoru u Srijemskoj Mitrovici. Nakon tri tjedna bila je kao ratni zarobljenik razmijenjena te se vratila u Zagreb.

Nakon rata kao ravnateljica Opće županijske bolnice Vukovar aktivno sudjeluje u obnovi teško stradale bolnice koja je najvećim dijelom završena 2011. Za velike zasluge 2002. odlikovana je Redom Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske, a 2001. primila je Povelju Republike Hrvatske u ime Opće županijske bolnice Vukovar od hrvatskog predsjednika Ive Josipovića.

Ostale vijesti