In memoriam – Josip Petreš

In memoriam

Josip Petreš

(Tavankut, 20. veljače 1962. – Subotica,  23. veljače 2018.)

 

U petak, 23. veljače, nakon kratke i teške bolesti, iznenada je preminuo Josip Petreš, dugogodišnji član i dužnosnik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini.

Josip Petreš se rodio 20. veljače 1962. godine u Tavankutu u zemljoradničkoj obitelji, od oca Stipana i majke Ane, rođene Dudaš. Osnovnu školu završio je u Tavankutu, a srednju medicinsku u Subotici. Dvadesetak godina radio je u struci kao laborant, a posljednjih nekoliko godina bavio se poljoprivredom, mahom voćarstvom. Sa suprugom Vesnom imao je troje djece: sina Mladena, aktualnog predsjednika Mladeži DSHV-a, te kćerke Marinu i Katarinu.

Nakon demokratskih promjena  u Srbiji, priključio se radu Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, mjesnoj organizaciji DSHV-a u Tavankutu, čiji je predsjednik bio u više mandata. U tri mandata Josip Petreš je bio član Vijeća DSHV-a (2007.-2011., 2011.-2015. i od 2015. do smrti), a u dva navrata i član Predsjedništva DSHV-a (2007.-2011., 2011.-2015.). Vijećnik u Skupštini Grada Subotice bio je od 2008. do 2012. Godine. U nekoliko mandata bio je član Skupštine Mjesne zajednice Tavankut, a u aktualnom sazivu i dopredsjednik Skupštine. Svojim je nesebičnim radom dao vidni doprinos ne samo radu Skupštine, nego i poboljšanju cjelokupnih uvjeta života žitelja Tavankuta.

Svoje je obveze kao člana i dužnosnika DSHV-a Josip Petreš obnašao predano, odgovorno i savjesno, zauzeto se i srčano zalagao za boljitak Hrvata u Vojvodini te bio aktivni sudionik brojnih procesa koji su za posljedicu imale napredak u ostvarivanju ljudskih i manjinskih prava svojih sunarodnjaka. I premda je njegovom smrću Demokratski savez Hrvata u Vojvodini zadobio veliki gubitak, njegovo poštenje i predanost ostat će svim članovima uzor koji trebaju slijediti.

Sahrana Josipa Petreša bit će u ponedjeljak, 26. veljače 2018. godine, s početkom u 15 sati na Starom groblju u Gornjem Tavankutu, pogreb će početi u 14,30 odvozom zemnih ostataka iz mrtvačnice u Donjem Tavankutu.

 

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini

 

Ostale vijesti