Intervju predsjednika DSHV-a Tomislava Žigmanova za 673. broj tjednika „Hrvatska riječ“

Intervju predsjednika DSHV-a Tomislava Žigmanova za 673. broj tjednika „Hrvatska riječ“

Intervju predsjednika DSHV-a Tomislava Žigmanova za 673. broj tjednika „Hrvatska riječ“ od 11. ožujka 2016. naslovljen „Koalicija s DS-om garantira uspjeh“ kojega prenosimo u cijelosti.

 

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini dogovorio je s Demokratskom strankom pozicije svoja tri kandidata na listi za republičke izbore, a pregovori oko kandidata za liste za pokrajinske i lokalne izbore su u tijeku. O izbornim aktivnostima DSHV-a razgovarali smo s njegovim predsjednikom Tomislavom Žigmanovim.

 

Što je odlučeno na Vijeću DSHV-a?

 

Donijete su sve bitne odluke, koje Statut DSHV-a predviđa, za predstojeće izbore u Srbiji, koji će se ovaj put održati za sve razine vlasti. Prva je da DSHV uopće sudjeluje na izborima. Druga, da se na republičkoj i pokrajinskoj razini ide u predizbornu koaliciju s blokom koji predvodi Demokratska stranka, dok će odluke o koalicijama na lokalnoj razini donositi podružnice ili mjesne organizacije DSHV-a. Uz Demokratsku stranku i DSHV, koaliciju na republičkoj razini još čine Nova stranka i Zajedno za Srbiju te dva pokreta – Zajedno za Šumadiju iz Kragujevca i Pokret za Krajinu iz Negotinske krajine. Treća, usvojen je predizborni program, koji se okuplja oko tri temeljne političke vrijednosti – ravnopravnost i dostojanstvo Hrvata u pravednoj Srbiji. Četvrto, izabrani su kandidati DSHV-a na koalicijskoj listi za republičke i pokrajinske izbore: za zastupnike u Narodnu skupštinu Republike Srbije kandidati DSHV-a su predsjednik Tomislav Žigmanov, zatim član Vijeća iz Srijemske Mitrovice Krunoslav Đaković i članica vijeća iz Monoštora Snežana Periškić, dok su kandidati za Skupštinu Autonome pokrajine Vojvodina Vesna Prćić iz Subotice i Željko Pakledinac iz Vajske. S ovakvim načinom izbora Vijeće DSHV-a je udovoljilo i kriteriju teritorijalne zastupljenosti kandidata. Na koncu, imenovan je i Izborni stožer DSHV-a, kojega čine predsjednik i dopredsjednici Ivan Ušumović, Antun Borovac, Željko Pakledinac i Andrej Španović te Darko Sarić Lukendić i Darko Vuković.

 

Kakav dogovor je postignut s Demokratskom strankom? Jeste li zadovoljni tim dogovorom?

 

Kada je riječ o republičkoj i pokrajinskoj razini, dogovoreno je da na obje liste imamo po jedno prolazno zastupničko mjesto, što držimo, s obzirom na ukupne političke prilike, povoljnim po našu stranku. Naravno, glede spomenutog zadovoljstva važnijim nam se čini istaknuti kako je takav dogovor postignut s političkom strankom koja je u programskom smislu po cijelom nizu kriterija posve bliska s DSHV-om i od čije je dosadašnje političke prakse hrvatska zajednica u Srbiji imala brojne beneficije – od priznanja statusa nacionalne manjine preko izgradnje manjinske institucionalne infrastrukture pa do poboljšanja uvjeta života.

 

Na kojem mjestu je kandidat DSHV-a na koalicijskoj listi na izborima za Narodnu skupštinu.

 

Na 16.! Prolaznost, pak, o kojoj je bilo maloprije riječi garantirana je prelaskom cenzusa koalicijske liste, koji je u Srbiji 5%. Čvrsto vjerujemo kako je tako što ostvarivo, a DSHV će tome cilju dati svoj značajan prinos.

 

Što to znači (to visoko mjesto na listi) za Vas osobno, za stranku i za hrvatsku zajednicu?

 

Najprije priznanje za stranku – DSHV se u srbijanskom političkom polju prepoznaje zapravo kao jedina relevantna! Za mene je to velika odgovornost, a zatim i obvezu! Odgovornost u smislu da ću biti, ako izbori prođu kako planiramo, dionik procesa odlučivanja na najvišoj zakonodavnoj razini u Republici Srbiji, svjestan da će glas koji budem davao glede usvajanja ili neusvajanja određenih zakona ili programa određivati kako sadašnjost tako i budućnosti naše zemlje. Pri tomu, naravno, moram računati na savjete i pomoć brojnih kolega i stručnjaka, što će podrazumijevati brojne i duge razgovore, jer će u protivnom pogreške u mojim stajalištima biti veće. Na koncu, ali nikako ne na posljednjem mjestu, jest odgovornost spram onih koje ću zastupati, a to u građani hrvatske nacionalnosti – zalaganja za njihova prava i interese mora mi, naime, biti na prvom mjestu. Stalna i svestrana komunikacija s njima također mi mora biti prioritetna zadaća. To, pak, znači da mi je obveza biti glasan i jasan glas naroda u čije ime sam najprije i kandidiran.

 

Je li postignut dogovor na kojem mjestu će biti kandidat DSHV-a na koalicijskoj listi na pokrajinskim izborima? Tko će to biti?

 

Taj dogovor još nije postignut iz prostog razloga što su razgovori još uvijek u tijeku. Naime, izbori za pokrajinsku skupštinu još nisu ni raspisani – bit će to, kako sada stvari stoje, tek 22. ožujka, a veoma vjerojatnim se čini da će koalicija za ove izbore, kada je riječ o političkim strankama, biti nešto brojnija. No, bilo kako bilo, mi imamo čvrsta uvjeravanja od našeg glavnog koalicijskoj partnera da imamo sigurno prolazno mjesto.

 

Jesu li postignuti dogovori na lokalu? U kojim sve mjestima i koliko će kandidata imati DSHV na lokalnim izborima?

 

U nekima već jesu, a u nekima će vrlo brzo biti postignuti. Do utorka navečer, koalicijske smo dogovore potpisali u Srijemskoj Mitrovici, Bačkom Petrovcu i Baču, a očekujemo da će isti biti potpisani za dan-dva i u Staroj Pazovi, Novom Sadu, Apatinu, Somboru i Subotici. Dakle, u izborima na lokalnoj razini DSHV će imati svoje kandidate na koalicijskim listama koje će predvoditi Demokratska stranka u osam lokalnih samouprava, što također držimo velikim uspjehom.

 

Ostale vijesti