Izvješće o održanom sastanku Središnjeg odbora HSK

U Zagrebu je 30. i 31.srpnja 2015.godine održan sastanak Središnjeg odbora Hrvatskog Svjetskog Kongresa. Isprijed hrvatske zajednice u Republici Srbiji sastanku su nazočili Darko Sarić Lukendić, predsjednik IO HNV-a i Petar Kuntić, vijećnik HNV-a i predsjednik DSHV-a.

Sastanak je bio prigoda da se po ko zna koji put spomenu problemi hrvatske zajednice u Republici Srbiji i u matičnoj državi i u domicilnoj državi.

Potrebito je u što kraćem periodu predložiti zakonska rješenja, koja će pripadnicima hrvatskog naroda omogućiti olakšani primitak u hrvatsko državljanstvo.

Postojeći sustav glasovanja izvan Republike Hrvatske nedvojbeno sadrži nedostatke te je predložen sistem dopisnog glasovanja.

U budućnosti u Hrvatskom Saboru morali bi  biti zastupljene sve skupine hrvatskog naroda:  Hrvati iz Bosne i Hercegovine,  hrvatske manjine, te Hrvati iz  iseljeništva.

Dosledno sprovođenje Međudržavnog sporazuma o zaštiti manjina između Republike Srbije i Republike Hrvatske, poglavito dio sporazuma koji govori o zastupljenosti manjina u

predstavničkim tijelima ( princip garantiranih mandata).

 

Boravak u Zagrebu bila je prigoda izaslanstva hrvatske zajednice iz Srbije da razgovara sa predstavnicimapolitičkih stranaka Republike Hrvatske, gradonačelnikom Grada Zagreba gospodinom Milanom Bandićem, te svakako najvažnije  razgovor sa  Predsjednicom Republike Hrvatske gospođom Kolindom Grabar Kitarović. Zaključeno je da je u obostranom interesu posjet predsjednice Republike Hrvatske hrvatskoj zajednici u Republici Srbiji u periodu od narednih šest mjeseci.

 

PRESS  DSHV

 

Ostale vijesti