Konferencija za medije: Još uvijek nerješeno pitanje prostorija za hrvatske udruge u Beogradu!

Prije početka 21. sjednice Hrvatskog nacionalnog vijeća koja je održana sinoć u Veleposlanstvu Hrvatske u Beogradu održana konferencija za medije. Predsjednica HNV-a Jasna Vojić i zastupnik u Narodnoj Skupšini Srbije i predsjednik DSHV-a Tomislav Žigmanov, upoznali su tom prilikom predstavnike medija o problemima i važnim pitanjima za hrvatsku zajednicu u Beogradu.
Oni su ukazali na još uvijek nerješeno pitanje prostora za djelovanje udruga Hrvata u Beogradu, iako su obećanja za to postojala od strane predstavnika najviših državnih i gradskih vlasti.
»Više od tri godine unazad predstavnici hrvatskih udruga kulture u Beogradu su se obraćali predstavnicima Grada Beograda tražeći prostor za svoje djelovanje. Također su održani i sastanci na najvišoj razini Republike Srbije s predstavnicima hrvatske nacionalne zajednice u Srbiji i postojali su konkretni dogovori i obećanja da će prostor biti riješen. Održani su sastanci i s gradonačenikom Zagreba i gradonačelnikom Beograda i u dva navrata su također bila obećanja da će prostor biti riješen. HNV sa svoje strane se također uključilo u rješavanje ovog problema i poslali smo pet dopisa Gradu Beogradu. Dva dopisa su bila sa zamolbom za sastanak, dva su bila da se ponudi rješenje, a čak smo im ponudili i konkretne mogućnosti gdje bi se prostor mogao riješiti u Beogradu. Prije nekoliko tjedana smo poslali dopis za urgentno rješavanje, jer je upitna opstojnost rada hrvatske zajednice u Beogradu. U Beogradu živi blizu 8.000 Hrvata što nije zanemarljiva brojka i to je od izuzetno velike važnosti. Budući da smo s naše strane učinili korake i da ova dana obećanja nisu urodila plodom, odlučili smo progovoriti o tome«, istaknula je Vojnić.
Obraćajući se medijima, Žigmanov je izjavio kako neka zajednica bez prostora za rad teško može organizirano djelovati.
»Nažalost mi nismo imali uspjeha kada je u pitanju rješavanje tog elementarnog preduvjeta i artikuliranja određenih interesa hrvatskoga naroda u Beogradu. Beograd je glavni grad Srbije, centar moći, centar svih ključnih institucija. Mislimo da bi jedan takav prostor doprineo intenzivnijoj i svestranoj komunikaciji s predstavnicima vlasti ne samo kada je u pitanju Grad Beograd nego i Republika Srbija. Pokušavamo preslikavati iskustva koja ima srpska zajednica u Hrvatskoj. Njihova iskustva na planu rješavanja adekvatnog prostora za rad Srpskog kulturnog društva i Srpskog narodnog vijeća, nam mogu biti model. O tome smo nekoliko puta razgovarali uz nazočnost predstavnika Grada Zagreba«, istaknuo je Žigmanov.
Po njegovim riječima, ovo je neka vrsta apela da se javnost u Srbiji zainteresira za probleme s kojima se suočavaju pripadnici hrvatske zajednice.
»Kada je u pitanju Beograd, mi očekujemo da adekvatan prostor osigura sam grad i da to bude pozitivna gesta, politika, odluka grada, da su Hrvati u Beogradu priznata zajednica kojim se javni prostor, javni resurs kao što je imovina grada, stavlja na raspolaganje«, naglasio je Žigmanov.
Na pitanje novinara što misli zbog čega je izostala povratna informacija o rješavanju problema hrvatske zajednice u Beogradu, on je odgovorio da ne misli da ne postoji namjera niti svjesno zaprječavanje rješavanja ovoga problema, nego je mišljenja da nisu dovoljno nametljivi sa zahtjevom gradskim vlastima, ali da vjeruje da gradu koji ima najveći bruto dohodak i koji raspolaže s velikim resursima kada je u pitanju prostor, to nije veliki izdatak, te da nerješavanje ovog problema može biti otežavajući moment kada su u pitanju hrvatsko-srpski odnosi.
Na kraju konferencije Vojnić je upoznala medije o pozitivnim pomacima u unaprjeđenju položaja Hrvata u Srbiji u proteklih godinu dana: o pozitivnom rješavanju sudskog spora koji se odnosi na ulazak u posjed rodne kuće bana Jelačića u Petrovaradinu, otvaranju lektorata na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, otvorenom hrvatskom odjelu u srednjoj Medicinskoj školi u Subotici, te o pomacima u rješavanju određenih problema unutar hrvatske zajednice. Izrazila je nadu da će i problem prostora za rad hrvatske zajednice u Beogradu biti riješen. Također je istaknula da HNV ima izuzetnu komunikaciju s tijelima pokrajinske vlasti, koja je posebno u zadnje vrijeme poboljšana.