Nastavak memorandumskih politika i praksi

Nastavak memorandumskih politika i praksi

Za danas, 19. lipnja, najavljeno je potpisivanje memoranduma o suradnji između Matice srpske i Nacionalnog vijeća bunjevačke nacionalne manjine, u Subotici, „na dan rođenja Ivana Antunovića“. U povodu toga, Demokratski savez Hrvata u Vojvodini upozorava da je riječ o nastavku manipulacija i po Hrvate štetnog djelovanja, u koje su se odavno upustili jedna od najvažnijih kulturnih institucija većinskog naroda i „Savit“ na čelu sa stipendisticom hrvatske stranke, a u čijem je središtu lik biskupa Ivana Antunovića.

On se opetovano stavlja u povijesni kontekst kojemu nije bio dio. Ključna osoba hrvatskoga narodnog preporoda u Ugarskoj, koja je upravo zbog toga što je bila u središtu umreženih nastojanja više slavenskih naroda za traženjem sebe u velikoj državi u središtu Europe, jasno kazala za „Bunjevacah i Šokacah“ da se „danas vole nazivati Hrvatah“, od skora se krivo, maliciozno i politikantski trga iz hrvatskoga konteksta. Čini se to kako bi se napakostilo onoj svijesti koja svjedoči koliko je Antunović aktualan i danas i koliko ima nas, Hrvata bunjevačkog i šokačkog roda, koji nastavljamo u suvremenom kontekstu njegovo djelo. Čini to znanstveno-kulturna institucija koja je upravo i nastala na borbi jednog slavenskog naroda za samobitnost u Ugarskoj. Ta institucija ovako prkosi Hrvatima u Srbiji, ona, koja nikada do sada niti jednim potezom niti praksom nije pokazala da za nju Hrvati, njihova povijest i tekovine ovdje postoje, pozitivno pri tome vrednujući ostale narode na ovom području. Gazi tako Matica srpska i sama Antunovićeva promicanja suradnje Hrvata sa Srbima, koju je narodno-poilitički pokret njegovih sljedbenika zdušno podržavao.     

Ukazujemo i na činjenicu kako će se potpisivanje ovog memoranduma dogoditi neposredno prije najavljenog posjeta predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića Srbiji i Subotici, u kojoj će svečano otvoriti „Maticu – Hrvatski dom“. Prst u oči koji se cijelom hrvatskom narodu ovim potpisivanjem memoranduma gura, svakako donosi štetu. Ipak, oni koji misle da ćemo se odreći Antunovića duboko su u krivu. Na ulazu u naše buduće institucionalno središte nalazit će se njegov lik, isti onaj kojem smo mi, Hrvati, postavili prije tri godine u Subotici. Isto onako kako se Antunović ponosno očitovao Hrvatom koncem XIX. stoljeća u daleko nepovoljnijim i zbunjujućim okolnostima, mi ponosno činimo danas, odlučno odbacujući djela sitnih manipulatora identiteta na povijesno-političkoj tržnici, kojima smo očito okruženi.

Tomislav Žigmanov, predjednik DSHV

Ostale vijesti