Nastavak snažne podrške političkom djelovanju DSHV-a i Hrvatima u Srbiji

Nastavak snažne podrške političkom djelovanju DSHV-a i Hrvatima u Srbiji

Predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov susreo se 14. studenog s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Andrejem Plenkovićem u Banskim dvorima u Zagrebu. Budući da smo pred velikim izazovima koji sa sobom nose izbori za narodne zastupnike za republičku i pokrajinsku Skupštinu, te da Hrvati svojim glasovima na predstojećim izborima sudjeluju u definiranju ovdašnje političke scene, ohrabreni smo stalnim interesom premijera Plenkovića za aktivnosti DSHV-a. Nakon sastanka on je na svojim nalozima na društvenim mrežama izjavio: “Izražavamo punu potporu Demokratskom savezu Hrvata u Vovodini na izborima u Srbiji te se radujemo na daljnjem jačanju položaja Hrvata u Srbiji”. Predsjednik Žigmanov, pak, kazao je kako je sastanak bio “sadržajno bogat, na razne aktualne teme, uz snažnu podršku nastojanju DSHV-a da ostvari daljnju političku participaciju na način da sudjeluje u procesima donošenja odluka na svim razinama vlasti”. Sastanku je nazočio i ministar vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Gordan Grlić Radman.

Predsjednik Žigmanov sastao se istoga dana i s ministrom za regionalni razvoj i fondove Europske unije Šimom Erlićem, koji vodi ministarstvo iz kojega se u okviru Programa prekogranične suradnje Republike Hrvatske i Republike Srbije izdvaja (rastući) proračun za različite infrastrukturne i druge potrebe hrvatske zajednice ovdje. Erlić je kazao kako je sa Žigmanovim razgovarao “o uspješnom iskustvu sa Interreg programima prekogranične suradnje, te osnaženim programima u 2024. godini kojima jačamo podršku i položaj Hrvata u Srbiji”. “Suradnja se proširuje i snaži i tako unapređuju hrvatsko-srpski odnosi, čemu DSHV daje prinose”, kazao je nakon sastanka Žigmanov.

Susreti predsjednika DSHV-a Tomislava Žigmanova s visokim dužnosnicima Vlade Republike Hrvatske bili su prilika da se oni neposredno i cjelovito informiraju o aktualnim izazovima u kojima se DSHV i hrvatska zajednica u Srbiji nalaze uoči predstojećih izvanrednih izbora za zastupnike u Narodnoj skupštini Republike Srbije, zastupnike Skupštine Autonomne Pokrajine Vojvodine, koji će biti održani 17. prosinca. Naravno, razgovaralo se i o skorim lokalnim izborima, koji su za DSHV isto od velike važnosti, napose u sredinama u kojima živi značajan broj Hrvata. U tom smislu DSHV interesiranje ključnih partnera u matičnoj državi iznimno cijeni i visoko vrednuje iskazanu podršku. DSHV će i dalje biti predvodnikom artikuliranja interesa Hrvata u Republici Srbiji i zalagateljem za nastavak pružanja pomoći od strane Vlade Republike Hrvatske, koja je iz godine u godinu sve snažnija i izdašnija.

 

DSHV

 

Ostale vijesti