Novi program prekogranične suradnje za jačanje Hrvata u Srbiji

Novi program prekogranične suradnje za jačanje Hrvata u Srbiji

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Republike Hrvatske raspisalo je prvi puta Javni poziv za Program prekogranične suradnje između Republike Hrvatske i Republike Srbije za 2022. godinu. Kako je navedeno u objavi na internetskoj stranici Ministarstva, program pridonosi potpori Hrvatima u Republici Srbiji i osnaživanju pograničnog područja Republike Hrvatske, njihovom gospodarskom i svekolikom razvoju, osigurava pretpostavke za jačanje konkurentnosti i ostvarenje vlastitih razvojnih potencijala te potiče aktivaciju svih dionika na zajedničkom radu za dobrobit hrvatskoga naroda u Republici Srbiji i njegov gospodarski oporavak. Javni poziv otvoren je od 7. ožujka do 7. travnja 2022. godine te se u tom razdoblju mogu podnositi prijave za financiranje sa svim potrebnim dokumentima, stoji u objavi Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Eurospke unije.

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini iznimno je zadovoljan što je ovim raspisom učinjen korak u pravcu realizacije zaključaka razgovora koje je predsjednik DSHV-a Tomislav Žigmanov vodio s ministricom regionalnoga razvoja i fondova Eurospke unije Natašom Tramišak tijekom proteklih godinu dana. Izbor prioritetnih tema za financiranje, a to su: kultura, obrazovanje i znanost, sport, turizam, edukacije iz područja pripreme i provedbe projekata iz EU fondova i ostala područja društvenih djelatnosti, doprinijet će stvaranju preduvjeta za jačanje ekonomske perspektive Hrvata koji žive u Srbiji. Tamo gdje je nije bilo utjecat će na započinjanje, a tamo gdje jest ojačat će postojeću suradnju s partnerima iz četiri pogranične županije u Hrvatskoj. Sredstva koja budu dobivena mogu se koristiti, među ostalim, za opremanje, izgradnju, nadogradnju, rekonstrukciju, obnovu, modernizaciju i adaptaciju prihvatljive tematske infrastrukture (socijalna/društvena, javna, komunalna, zaštita okoliša, energetska učinkovitost i obnovljivi izvori energije, gospodarska, kulturna) te ostale aktivnosti iz tematskih područja suradnje. DSHV, stoga, vidi ovaj tematski usmjeren natječaj dokazom nastavka aktivne potpore hrvatske zajednice od strane Vlade Republike Hrvatske, napose u njezinim pripremama za složenije prekogranične aktivnosti koje financira Europska unija.

DSHV poziva sve pravne osobe neprofitnhe naravi – institucije, organizacije i udruge koje promoviraju hrvatsku kulturu i bave se drugim aspektima prioritetnima u ovom natječaju, a registrirane su na području Autonomne Pokrajine Vojvodine i Grada Beograda, da se kvalitetnim prijedlozima projekata prijave na ovaj natječaj.

Tomislav Žigmanov

predsjednik DSHV-a

 

Ostale vijesti