Obraćanje predsjednika DSHV-a Tomislava Žigmanova uoči najvećeg kršćanskog blagdana

Obraćanje predsjednika DSHV-a Tomislava Žigmanova uoči najvećeg kršćanskog blagdana

Uskrs je! – blagdan koji nam je donio samotni i ostavljeni pojedinac

Vrijeme je za ovogodišnji Uskrs bremenito – ne samo u nas u Republici Srbiji, nego i u Europi i u cijelome svijetu. Izazova, istina, nikada nije manjkalo, napose za Hrvate u Srbiji, no ovoga puta – zbog koronavirusa COVID-19, izazovi s kojima smo suočeni imaju posebnu težinu i sadrže nesvakidašnje rizike. Kao takvi, zahtijevaju složenije odgovore, odgovore koji od nas očekuju mijenjanje uobičajenih navika i životnih praksi, čega smo i svjedoci.

Državne vlasti, s razlogom, pribjegavaju različitim mjerama, često i nepopularnim, kako bi zaustavile širenje najveće zdravstvene pošasti u XXI. stoljeću i njezine negativne posljedice. U proklamiranim zabranama, odricanjima i suzdržanostima traže i podršku nas građana. I ovim putem opetovano pozivam sve da ih ispunjavamo – odgovornost u djelovanju i postupanju danas mora biti svakome na prvom mjestu. Ne toliko pojedinaca radi, već budućnosti cijele zajednice. Jer, trebat će živjeti i graditi perspektive i nakon pandemije!

Zbog opasnosti od koronavirusa COVID-19 pred ovaj smo Uskrs, očito, i kao narod i kao država na velikim kušnjama. No, to nije razlog da ne budemo uspješni u školi našega odgovornog djelovanja, koje uračunava dobro drugog i dobro zajednice. A to je, na koncu, u temelju i demokracije! Kao politički predstavnik, s ponosom mogu istaknuti da se Hrvati u Srbiji uredno pridržavaju svih mjera koje je donijela Vlada Republike Srbije nakon uvođenja izvanrednog stanja.

Na koncu, iskazat ćemo i žaljenje što ni sada nismo ni na koji način uključeni u donošenje odluka – nema predstavnika Hrvata niti u jednom kriznom stožeru, čak ni u sredinama gdje nas u brojčanom smislu nema malo. Na taj način mogli smo, vjerujemo, pridonijeti većoj racionalnosti poduzetih mjera, učinkovitijem funkcioniranju sustava i pravednosti usvojenih odluka. No, nadamo se, da će simbolika Uskrsa – ostvarenost dobra u punini i neuništivost života, i nama postati u skorije vrijeme realnijom. Za to ćemo se kao politička stranka hrvatskoga naroda u Srbiji nastaviti dosljedno boriti!

U duhu takvog razmišljanja i poruka, svima želim sretan i blagoslovljen Uskrs, uz obilje mira, ljubavi, zdravlja te obiteljskog i narodnog zajedništva.

Tomislav Žigmanov, predsjednik DSHV-a

Ostale vijesti