Osnovan novi mjesni odbor DSHV–a Centar I

Izborne aktivnosti koje se provode do izbornog Sabora DSHV-a. nastavljene su osnivanjem novog MO DSHV–a Centar I. Neven Orčić izabran je za predsjednika MO DSHV–a Centar I na izbornoj skupštini koja je održana u petak11. rujna u Domu DSHV-a. Za zamjenika predsjednika izabran je Siniša Babičković. U mjesni odbor izabrani su:Vesna Prćić, Slavica Kuntić-Kikić, Hrvojka Stantić, Siniša Jurić, Igor Vlaškalić. Na izbornoj skupštini MO DSHV–a Centar I za člana Vijeća DSHV–a predložen jeSiniša Babičković. Na izbornoj skupštini ovog mjesnog odbora Hrvojka Stantić je izabrana za članicu predsjedništva Foruma žena, a Marina Šipoš za člana predsjedništva Mladeži DSHV-a.

Članovima MO DSHV–a Centar I obratio se predsjednik stranke dipl.ing. Petar Kuntić, koji je  je u svom govoru rekao “Kao što znate neću se više kandidirati za predsjednika DSHV–a jer ima dobrih kandidata da me zamjene. Vijeće stranke je donijelo odluku za osnutak novog mjesnog odbora DSHV–a Centar Iu kojem su i Centar II i Centar III iz razloga štp smo na predhodnim izborima dobijali određeni broj glasova, a imamo i dobre kandidate da vode ovaj mjesni odbor.

U 25. godina kako postoji DSHV–e nisu bili ovako disciplinirani izbori u koji se provode čitav kolovoz i rujan. Svakom je omogućeno da se kandidira, da iznese svoj program, oni mjesni odbori koji neodrade izborne skupštine neće imati svoje izaslanike na izbornom Saboru, štodo sada nije bio slučaj.

Povela se priča o decentalizaciji, desubotizaciji DSHV-a. Kao što smo godinama govorili kada se govori Subotica i ostali Hrvati, što se sada se pokazalo u praksi, po održanim izbornim skupštinama mjesnih odbora da je Subotica i više od 50% u organiziranosti unutarDSHV–a u cjelini, i svima koji kritiziraju, treba da su svjesni ove činjenice.

Prošlost je dobro da se ponovo preispita. Ono vrijeme nemože da se usporedi sa ovim, jer nisu isti uvjeti. Teško možemo očekivati da ćemo u povijesti imati 12 zastupnika koliko smo imali u prošlosti u jednom sazivu Skupštine grada Subotice, to je bilo tada po većinskom sustavu. Ovaj izborni sustav nam manje odgovara, ali sada je manji i broj Hrvata, ima nas 15. tisuća, 25% nemaju pravo glasovanja iima 10. tisuća koji mogu glasovati, od njih 50% izlaze na izbore, što je njih oko 5. tisuća koji glasuju iz hrvatskog puka.Realno je da dobijemo 7-8 zastupnika, više je maksimum 6-7, 4-5, sve zavisi od toga koliko ćemo se angažirati. Postoji prostor za dobijanje glasovakod onih 50% koji ne glasuju na izborima iz razloga što su razočarani državnom politikom, ili politikom Stranke, da se kod njih pokažemo i pridobijemo da glasuju za nas.

Situacija u DSHV je da više nismo parlamentarna stranka, samo promućurnom politikom subotičke podružnice i predsjednika Bačića ostali smo u vlasti. Jer da to nije tako, nebi nas bilo nigdje. Narod govori da nevoli da nas nema nigdje, ali ni da budemo sa Srpskom naprednom strankom. Jednom ćemo morati opredijeliti što želimo, da li da pomognemo narodu, ili ćemo ići sa strankama koje obnašaju vlast na državnoj razini, ili ne.

Nazočnima se obratio i kandidat za trećeg predsjednika DSHV-a u njegovoj povijesti Tomislav Žigmanov, koji je iznoseći svoj program istakao: „Nastaviću politiku DSHV-a,kada je u pitanju borbu za ravnopravnost i dostojanstvo Hrvata u Vojvodini. Nastojaću uključiti što veći broj ljudi i da svaki Hrvat nađe svoje mjesto.Važno je da se zaustavi apatija koja je zahvatila naš narod i da zajedno, sa svimadijelovima hrvatske zajednice, sa Hrvatima iz Srijema i Podunavlja napravimo boljitak za cijelu zajednicu. U narednom periodu izića ću u javnost sa svojom platformom, koja predstavljati moj predsjednički program.

 

Zlatko Ifković

 

Ostale vijesti