Potpisana Deklaracija o suradnji Srba iz Hrvatske i Hrvata iz Srbije

Potpisana Deklaracija o suradnji Srba iz Hrvatske i Hrvata iz Srbije

 U okviru Petnaestog Međunarodnog znanstvenog skupa „Hrvatsko-srpski odnosi“, koji je održan u četvrtak, 25. kolovoza u Golubiću kraj Obrovca, u mjesnoj školi Deklaraciju o suradnji Srba iz Hrvatske i Hrvata iz Srbije potpisali su prof. dr. Milorad Pupovac, predsjednik Samostalne demokratske srpske stranke i Tomislav Žigmanov, predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini. Predstavnici Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini redovito sudjeluju u radu ovoga važnoga skupa, kojega jednom godišnje priređuju Udruga za povijest, suradnju i pomirenje iz Golubića (obrovačkog) i Centar za istoriju, demokratiju i pomirenje iz Novog Sada. Dokument koji je potpisan trebaju potvrditi mjerodavna tijela i jedne i druge zajednice u okviru definiranih demokratskih procesa odlučivanja.

Tekst potpisane Deklaracije donosimo u cijelosti.

Mi, politički predstavnici Srba u Hrvatskoj i Hrvata u Srbiji, polazeći od specifičnosti položaja dviju zajednica na prostorima na kojima žive, a u svrhu djelovanja u pitanjima od zajedničkog interesa, kao i boljeg međusobnog razumijevanja, uzajamne podrške i boljih odnosa između Hrvatske i Srbije, potpisujemo

 

DEKLARACIJU O SURADNJI SRBA IZ HRVATSKE I HRVATA IZ SRBIJE

 

Uzimamo u obzir potrebu još tješnjeg međusobnog povezivanja na dobrobit obiju naših zajednica i obiju naših država – Srbije i Hrvatske.

Polazimo od potrebe suživota, međusobne pomoći i zajedničke, europske perspektive ravnopravnih naroda i država.

Suglasni smo zajedno raditi na boljim odnosima dvaju naroda, kako u našim dvjema državama, tako i na širem prostoru, te surađivati u svim područjima od zajedničkog interesa.

Suglasni smo raditi na planu stvaranja uvjeta za bolji život i zaštitu prava kako svoje tako i druge partnerske zajednice.

Obvezujemo se na unaprjeđenje dosadašnje suradnje u svim područjima društvenog, političkog, privrednog, kulturnog i sportskog života na korist naših zajednica i država u kojima živimo.

Ovom Deklaracijom potičemo države u kojima živimo da se umjesto obnavljanju sukoba, napokon okrenu suradnji u cilju prosperiteta svih njihovih građana, a time i razvoja naših dviju zajednica. To podrazumijeva rješavanje svih postojećih i mogućih otvorenih pitanja kroz dijalog, razumijevanje i poštovanje međunarodnog prava u Hrvatskoj i Srbiji, kao i uspostavljanje najviših standarda zaštite manjinskih zajednica. To također podrazumijeva dosljednu primjenu i provođenje svih važećih zakona koji se tiču ljudskih i manjinskih prava, preuzetih međunarodnih obveza, međunarodnih ugovora i bilateralnih sporazuma.

Osuđujemo svaki oblik iskazivanja i propagiranja mržnje prema pripadnicima druge nacije i druge države, veličanja ili negiranja zločina koje su počinili pojedinci ili grupe prema pripadnicima drugog naroda, posebno naroda koje predstavljamo.

Ponovno podsjećamo na činjenicu da su Srbi danas manjina u Hrvatskoj, a Hrvati u Srbiji, te da svaki akt prijetnje ili agresije prema manjinskoj zajednici u jednoj državi od strane većine, dovodi u opasnost manjinsku zajednicu u onoj drugoj zemlji.

Potičemo svaki oblik obeštećenja žrtava ratnih sukoba i pristup uskraćenim pravima njih i njihovih obitelji, kao i nepristranu, otvorenu i na međunarodnim obvezama zasnovanu suradnju u pitanjima suđenja za ratne zločine i pitanjima nestalih lica, i hrvatske i srpske nacionalnosti, rukovodeći se pri tome primarno humanitarnim motivima i pristupom.

Potpisujemo ovu Deklaraciju u Golubiću (obrovačkom), kao mjestu suradnje i povezivanja znanstvenika i političara u kojem se petnaest godina zaredom organiziraju međunarodni znanstveni skupovi o srpsko-hrvatskim odnosima, obnovi međusobnog povjerenja i pomirenju.

Ovu deklaraciju potpisujemo u dva ravnopravna pisma i jezika – na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu i hrvatskom jeziku i latiničnom pismu.

 

 

 

prof. dr. sc. Milorad Pupovac

predsjednik Samostalne demokratske srpske stranke

 

 

 

Tomislav Žigmanov

predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini

 

 

U Golubiću (obrovačkom), dana 25. 8. 2022. godine

 

Ostale vijesti