Potpora Vlade Republike Hrvatske Hrvatima u Republici Srbiji u izvanrednom stanju uzrokovanom COVID19

Potpora Vlade Republike Hrvatske Hrvatima u Republici Srbiji  u izvanrednom stanju uzrokovanom COVID19

„Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman razgovarao je telefonski, 16. travnja 2020. godine, s predsjednikom Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini i narodnim zastupnikom Tomislavom Žigmanovom o aktualnim društvenim i političkim prilikama u Republici Srbiji, s naglaskom na izazove pandemije koronavirusa, stanju u hrvatskoj zajednici te aktivnostima ključnih hrvatskih institucija u Republici Srbiji“, priopćilo je danas Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske. „Ministar Grlić Radman zanimao se za posljedice pandemije na život i rad pripadnika hrvatske zajednice te izrazio zadovoljstvo, kako primjerenim postupanjem institucija Hrvata u Republici Srbiji, tako i odgovornim ponašanjem samih građana hrvatske nacionalnosti.

Srbijanski narodni zastupnik i predsjednik DSHV-a Žigmanov je upoznao ministra Grlića Radmana i s prilikama u hrvatskoj zajednici s obzirom na izazove društvenog djelovanja u izvanrednom stanju, istaknuvši kako su sve predizborne aktivnosti Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini prekinute uvođenjem izvanrednog stanja 16. ožujka, a da krovna institucija, Hrvatsko nacionalno vijeće, svoje redovito funkcioniranje uspješno osigurava radom dužnosnika i djelatnika od kuće. Unatoč izazovnim uvjetima, život Hrvata u Srbiji nije stao – sve institucije djeluju i na području kulture i informiranja, naglasio je Žigmanov, te je ministra detaljnije izvijestio o promotivnim i drugim aktivnostima na planu upisa nove generacije učenika u program nastave na hrvatskom jeziku koje provodi HNV te održavanju osnovnoškolske i srednjoškolske nastave na hrvatskom na daljinu.

Ministar Grlić Radman prenio je snažnu potporu Vlade Republike Hrvatske svim nastojanjima Hrvata u Republici Srbiji u izvanrednom stanju. Također, poručio je kako će Hrvatska i dalje pozorno pratiti društveni položaj hrvatske zajednice te da će u svojim bilateralnim i drugim vanjskopolitičkim aktivnostima očitovati ne samo interes već i djelatno se zauzimati za poboljšanje njihovog društvenog položaja. Predsjednik DSHV-a Žigmanov iskazao je solidarnost Hrvata iz Srbije s posljedicama nedavnoga potresa koji je pogodio Zagreb i dio Krapinsko-zagorske županije“, stoji na kraju priopćenja MVEP-a Republike Hrvatske.

 

PR služba DSHV-a

Ostale vijesti