Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović sastala se u petak, 23. lipnja, u Beogradu s predstavnicima hrvatske zajednice u Srbiji

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović sastala se u petak, 23. lipnja, u Beogradu s predstavnicima hrvatske zajednice u Srbiji

Predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov i predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća dr. sc. Slavene Bačić upoznali su u hrvatsku predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović s glavnim značajkama društvenog položaja hrvatske zajednice u Srbiji, problemima s kojima se suočavaju njezini pripadnici te izazovima pred kojim se nalaze, prenijeli su mediji u Hrvatskoj.

Hrvatska predsjednica sastala se prije susreta s novoizabranim predsjednikom Republike Srbije u hrvatskom veleposlanstvu u Beogradu s predstavnicima hrvatske zajednice u Srbiji i istaknula kako je došlo vrijeme da Srbija i Hrvatska „naprave pozitivan iskorak“ u svojim odnosima, uključujući i poboljšanje položaja hrvatske zajednice u Srbiji.

„Posebno je istaknut problem neintegriranosti Hrvata u srbijansko društvo, pitanje isključenosti Hrvata iz procesa odlučivanja, te odsutnosti institucionalnog okvira za komunikaciju s vlašću i proaktivnog odnosa u rješavanju problema i ostvarivanju naših legitimnih interesa”, rekao je nakon sastanka Tomislav Žigmanov hrvatskim medijima.

Žigmanov, kao jedini zastupnik u srbijanskom parlamentu, te Slaven Bačić, predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća u Srbiji, naglasili su u razgovoru s hrvatskom predsjednicom „stalnu otvorenost i spremnost na suradnju s vlašću u Srbiji glede rješavanja problema“.

„Predsjednici smo iskazali zahvalnost za djelatnu zainteresiranost Republike Hrvatske za Hrvate u Srbiji“, rekao je Žigmanov.

„Kad je riječ o položaju hrvatske manjine i ispunjavanju sporazuma o uzajamnoj zaštiti manjina iz 2004. godine tu još nije poštovano temeljno pravo hrvatske manjine da ima jednog zajamčenog zastupnika u Skupštini Srbije i zajamčene zastupnike na nižim razinama”, rekla je hrvatska predsjednica i podsjetila da srpska zajednica u Hrvatskoj ima tri zajamčena zastupnička mjesta u Saboru – bez obzira na broj osvojenih glasova.

Grabar-Kitarović je najavila i potporu Srbiji na njezinu europskom putu, istodobno naglašavajući kako će Zagreb „ustrajati i na ispunjavanju onih kriterija koje je i Hrvatska morala ispuniti“ prije nego je postala članicom EU-a, među ostalim i u pogledu ljudskih i manjinskih prava.

Hrvatska predsjednica nazočila je i inauguraciji predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Vučić je nakon sastanka s hrvatskom kolegicom izjavio kako vjeruje da se odnosi između dviju država i dva naroda mogu „kako-tako“ popraviti do kraja godine, te najavio da će razgovore s hrvatskom predsjednicom nastaviti uskoro u Dubrovniku, gdje se 1. srpnja održava tradicionalna međunarodna konferencija Dubrovnik Forum.

„I da ne bismo žurili, nije to jednostavno, imamo mnogo toga što opterećuje naše odnose, ali vjerujem da u idućih šest mjeseci, odnosno do kraja godine, možemo postići značajnije rezultate, koji bi značili i Srbima u Hrvatskoj i Hrvatima u Srbiji, koji bi značili kakvo-takvo popravljanje bilateralnih odnosa između Srbije i Hrvatske, ali i u cjelini, između Srba i Hrvata“, rekao je Vučić, a prenijeli su mediji u Hrvatskoj.

 

PRESS DSHV

 

Ostale vijesti