Predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov sudjelovao je danas u Golubiću kraj Obrovca na 14. međunarodnom znanstvenom skupu ,,Hrvatsko-srpski odnosi"

Predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov sudjelovao je danas u Golubiću kraj Obrovca na 14. međunarodnom znanstvenom skupu ,,Hrvatsko-srpski odnosi
Predsjednik Žigmanov je u svojem uvodnom govoru pozdravio napore organizatora na ustrajavanju u održavanju hrvatsko-srpskih odnosa živima budući da na najvišim državnim razinama komunikacija i suradnja u proteklih nekoliko godina izostaje.
U nastavku je predsjednik DSHV-a predstavio aktualni društveni položaj hrvatske zajednice u Republici Srbiji te izazove s kojima se suočava. Pri tomu je ukazao na deficite srbijanske nekonsolidirane demokracije (vladavina prava, funkcioniranje institucija, manjinske politike), posljedice istih na ključne značajke društvenog položaja (isključenost iz procesa donošenja odluka, negativni status u javnosti kao posljedica nekritičkih politika sjećanja i brutalni državni intervencionizam u identitet Hrvata, nastavak izloženosti etnički motiviranim incidentima i govoru mržnje). Na koncu je Žigmanov govorio i o postignućima hrvatske zajednice (rodna kuća bana Jelačića, prostor u Beogradu, centri lokalnih zajednica u nekoliko šokačkih mjesta, izgradnja Hrvatske kuće u Subotici, osiguranje udžbenika u obrazovanju na hrvatskom, konsolidirano stanje u zajednici, uspjesi u području kulture). Posebno je istaknuo održavanje kontinuirane suradnje s institucijama i organizacijama srpske zajednice u Hrvatskoj.
Ostale vijesti