Predsjednik DSHV-a posjetio subotičkoga biskupa Franju Fazekasa

Predsjednik DSHV-a posjetio subotičkoga biskupa Franju Fazekasa

Predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov posjetio je danas, zajedno s članom Vijeća i predsjednikom Mladeži DSHV-a u Subotici Ninoslavom Radakom, novoizabranoga subotičkog biskupa msgr. Franju Fazekasa te mu čestitao na izboru i poželio uspješno, plodonosno  i dugo upravljanje Subotičkom biskupijom. Riječ je o biskupiji s najvećim brojem vjernika Katoličke crkve u Republici Srbiji, nih oko 175.000, od kojih je značajan broj i Hrvata.

U otvorenom i srdačnom razgovoru predsjednik Žigmanov je upoznao biskupa Fazekasa s glavnim značajkama društvenog položaja Hrvata u Republici Srbiji, izazovima s kojima se oni suočavaju u političkoj artikulaciji interesa te aktivnostima koje DSHV čini na unapređenju položaja hrvatskoga naroda, s posebnom akcentom na Hrvate koji žive na području Bačke, koje pokriva teritorij Subotičke biskupije.

Kako u dijelu društvenog života, napose oko identitetskih sadržaja i pitanja koja se odnose na narodnosne teme, dolazi do doticaja a gdjekad i preklapanja sadržaja, konstatirano je kako je redovita komunikacija i suradnja institucija i organizacija hrvatske zajednice i Katoličke crkve od izuzetne važnosti. Izgradnja kvalitetnih suradničkih odnosa, uz uvažavanje i poštivanje autonomije svake institucije, napose Katoličke crkve, od velikog je značaja kada je riječ o opstanku i razvoju hrvatske zajednice. Konkretno su spomenuta područja kulture, osobito dijelovi koji su vezani uz vjerske sadržaje te bogatu materijalnu kulturnu baštinu, zatim odgoja i obrazovanja te programa usmjerenih na socijalne sadržaje. U tom smislu, bilo je riječi i o dosadašnjim iskustvima u spomenutim područjima djelovanja, a na koncu je dogovoreno da se održavaju redoviti susreti vodstva mjesne Katoličke crkve i Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini.

Press služba DSHV

Ostale vijesti