Predsjednik Mladeži DSHV-a Marin Piuković gost na Nacionalnom danu Mladeži HDZ-a

Predsjednik Mladeži DSHV-a Marin Piuković gost na Nacionalnom danu Mladeži HDZ-a

Tijekom proteklog vikenda, 11. i 12. rujna 2021. u Zagrebu je obilježena 31. obljetnica utemeljenja Mladeži Hrvatske demokratske zajednice i tradicionalni treći Nacionalni dan Mladeži HDZ-a. Uz brojne visoke uzvanike i članove Mladeži, ovome događaju nazočio je i predsjednik Mladeži Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Marin Piuković, na poziv predsjednika Mladeži HDZ-a Ivana Vidiša.

Nacionalni dan otvorili su pozdravnim riječima Ivan Vidiš i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković. Nazočnima su se obratili i zastupnik u Europskom parlamentu i član predsjedništva Mladeži HDZ-a Karlo Ressler, državna tajnica u Središnjem državnom uredu za demografiju i mlade Željka Josić te predsjednik Gradskog odbora HDZ-a Zagreb Mislav Herman.

U sklopu obilježavanja ove velike obljetnice održana je i konferencija pod nazivom „Sadašnji i budući trendovi razvoja Hrvatske“ u organizaciji Zaklade Konrad Adenauer, Zaklade Hrvatskog državnog zavjeta i Mladeži HDZ-a. Održane su dvije panel rasprave: „Klupa & posao: što učiti da bi od rada prosperirali“ i „Zelena i digitalna tranzicija te klimatske promjene kroz prizmu Republike Hrvatske“. Na istima su brojni zanimljivi sudionici iz Hrvatske i iz inozemstva, iz svih društvenih sektora, raspravljali o konkretnim pitanjima koja se izravno tiču budućnosti Hrvatske u kontekstu obrazovanja i digitalne tranzicije.

Na Sjednici Nacionalnog odbora Mladeži HDZ-a predsjednik Mladeži DSHV-a Marin Piuković obratio se nazočnima te ih upoznao s političkom situacijom u Vojvodini te društvenim položajem ovdašnjih Hrvata. U svojem obraćanju istaknuo je važnost sudjelovanja na ovakvim skupovima koje organizira Mladež HDZ-a jer se na taj način mlade kolege mogu bolje upoznati i uspostaviti kontakte za uspješnu daljnju suradnju. Piuković je apostrofirao koliko je Hrvatima u Vojvodini značajna podrška koju pruža Vlada RH na čelu s predsjednikom Andrejom Plenkovićem te izrazio iskrenu zahvalnost za odobrena financijska sredstva namijenjena za izgradnju Hrvatske kuće u Subotici, prostora koji će biti reprezentativno mjesto za okupljanje svih pripadnika hrvatske nacionalne manjine u Republici Srbiji te programima podrške kadrovskog snaženja ključnih hrvatskih institucija.

Na marginama prvog dijela skupa, Piuković se susreo s ministrom Gordanom Grlićem Radmanom i prenio mu pozdrave predsjednika DSHV-a Tomislava Žigmanova i predsjednice Hrvatskog nacionalnog vijeća Jasne Vojnić te zahvalio za potporu koju pruža Hrvatima u Republici Srbiji.

Sudjelovanje na ovakvim i sličnim događajima motivirajuće je za našu zajednicu jer je to prilika progovoriti o realnim situacijama i potrebama koje naša manjina ima. Pozitivnim smatramo i mogućnost da naši mladi imaju priliku vidjeti kako funkcioniraju veliki sustavi srodnih političkih stranaka i koje se aktivnosti poduzimaju pri organizaciji ovakvih skupova, te se nadamo kako će naši mladi stečena iskustva uspješno implementirati u razvitak naših institucija i zajednice.

Press služba DSHV-a

Ostale vijesti