Predsjednik Sabora Jandroković primio predsjednika Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini i izabranog zastupnika u novom sazivu Narodne skupštine Republike Srbije Tomislava Žigmanova

Predsjednik Sabora Jandroković primio predsjednika Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini i izabranog zastupnika u novom sazivu Narodne skupštine Republike Srbije Tomislava Žigmanova
Zagreb – Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković primio je predsjednika Demokratskog Saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) i izabranog zastupnika u novom sazivu Narodne skupštine Republike Srbije Tomislava Žigmanova.
Čelnik Demokratskog Saveza Hrvata u Vojvodini Žigmanov izvijestio je kako je lista „Zajedno za Vojvodinu – Vojvođani“, kojoj je bio nositelj, na parlamentarnim izborima u koaliciji s nekoliko manjinskih stranaka osvojila zastupnički mandat u Narodnoj skupštini Srbije. Gospodin Žigmanov kazao je kako očekuje skoro konstituiranje Skupštine. Ujedno je spomenuo konzultacije o sastavljanju nove vladajuće većine te mogućnost sudjelovanja DSHV-a u njenom formiranju pod jasno definiranim uvjetima. Prije svega, rješavanja statusnih pitanja hrvatske nacionalne manjine u Srbiji, proeuropske politike nove srbijanske vlade i konstruktivnog pristupa hrvatsko-srpskim bilateralnim odnosima.
Predsjednik Sabora Jandroković čestitao je gospodinu Žigmanovu na izboru u Narodnu skupštinu posebno naglasivši da je on prvi predstavnik hrvatske nacionalne manjine koji je izabran kao zastupnik u tom predstavničkom tijelu. Iskazao je svoje uvjerenje kako će ta nova pozicija pridonijeti boljem statusu i ravnopravnijoj društvenoj poziciji hrvatske zajednice u Srbiji. Naglasio je nužno osiguranje zastupljenosti predstavnika hrvatske zajednice i u ostalim tijelima državne vlasti te javnim institucijama.
U razgovoru o identitetskom pitanju Hrvata u Vojvodini, tzv. bunjevačkom pitanju, sugovornici su osudili pokušaje podjele hrvatskog korpusa s ciljem raslojavanja hrvatske zajednice u Srbiji. Kao negativan primjer naveli su proglašenje lokalnog hrvatskog dijalekta bunjevačke ikavice službenim jezikom u Subotici te iskazali zabrinutost zbog nedovoljnog ostvarivanja manjinskih prava Hrvata iz područja obrazovanja.
 
Izvor: sabor.hr
 
 
 
 
 
Ostale vijesti