Prekogranični programi suradnje iz fondova Europske unije pridonose normalizaciji hrvatsko-srpskih odnosa

Prekogranični programi suradnje iz fondova Europske unije pridonose normalizaciji hrvatsko-srpskih odnosa

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini pozdravlja nastavak uspješne suradnje srbijanskog Ministarstva za europske integracije i hrvatskog Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije koja su nadležna za prekograničnu suradnju između dviju država. Suradnja podržana kroz fondove Evropske unije pokazala se kao dobar model i platforma za izgradnju trajnih suradničkih odnosa kao i procesu normalizacije hrvatsko-srpskih odnosa u cjelini. Uskoro očekujemo rezultate posljednjeg natječaja na kojem će srpskim i hrvatskim partnerima biti dodijeljeno 17,4 milijuna eura za zajedničke projekte u oblasti zaštite životne sredine, turizma, regionalnog razvoja i dr.

Za Hrvatsku zajednicu u Vojvodini, to jest Republici Srbiji, od posebne su važnosti projekti iz prekogranične suradnje, budući da se na taj način uspijevaju nadomjestiti nedovoljna sredstva iz nacionalnog proračuna koja su joj potrebna kako za razvoj vlastitih institucija i manjinske infrastrukture tako i za razvoj područja u kojima tradicionalno žive. Tim prije, jer je jedan broj njih ispod prosječno razvijen.

U tom smislu, u razdoblju pred nama Demokratski savez Hrvata u Vojvodini će nastojati da se i potrebe hrvatske zajednice u Vojvodini integriraju i u projekte velike vrijednosti između Srbije i Hrvatske koje financira Evropska unija, tzv. Large scale projekti. Za tu namjenu Europska unija je izdvojila oko 4 milijuna eura i njima bi se u značajnoj mjeri trebao unaprijediti kvalitetu života građana Srbije i Hrvatske. Nadamo se da će u zajedničkom koncipiranju projekta spomenute vrijednosti dvaju ministarstava biti uvažene i potrebe razvoja hrvatske zajednice u Vojvodini, na način kako se to ostvaruje u suradnji između Republike Srbije i Mađarske na dobro mađarske zajednice.

 

 

 

   Predsjednik DSHV-a

    Tomislav Žigmanov

Ostale vijesti