PRENOSIMO: Izjava predsjednice HNV-a Jasne Vojnić o najnovijem nasrtaju na hrvatski zajednicu

PRENOSIMO: Izjava predsjednice HNV-a Jasne Vojnić o najnovijem nasrtaju na hrvatski zajednicu

SKANDAL NA JAVNOME SERVISU – opet proizveden!

Hrvatska zajednica u Republici Srbiji ponovno je, na žalost, izložena interpretativnome teroru na način da su pojedini sadržaji medijskih natpisa, ne samo izvučeni iz konteksta, nego čak i neistiniti.

U ponedjeljak, 11. svibnja 2020. na drugome programu Radio Televizije Vojvodine, u sklopu nastave na daljinu, emitiran je sat Hrvatskoga jezika za 8. razred, nastavna jedinica „Povijest hrvatskoga jezika u 20. stoljeću“. U 18,27 minuti, od ukupno emitiranih 36 minuta, a nakon prikaza povijesti razvitka hrvatskoga jezika unutar I. i II. razdoblja, uslijedilo je jednominutno izlaganje o III. razdoblju u Nezavisnoj državi Hrvatskoj. U „spornome“ dijelu snimke riječi profesorice su bile sljedeće: „Što se tiče III. razdoblja '41-'45 o Hrvatskoj govorimo kao Nezavisnoj državi Hrvatskoj koja je vodila brigu o čistoći i pravilnoj javnoj uporabi hrvatskoga jezika i pravopisa. Unutar NDH-a postojao je Hrvatski državni ured za jezik koji je provodio jezičnu čistoću poznatu pod nazivom Purizam.“ Profesorica je u svojemu izlaganju navela isključivo činjenice što i kako se odnosilo prema hrvatskome jeziku bez iznošenja ikakvoga vrijednosnog suda. U vrlo jednoznačne dvije rečenice NDH je spomenuta isključivo u kontekstu razdoblja u kojemu se jezik razvijao!

No, budući da je nakon nekoliko reobjava teksta snimka odmah obrisana, i da se trenutno niti na jednom portalu ne može dobiti uvid u stvarno činjenično stanje i riječi koje je profesorica izgovorila, očito je ovakva vijest za cilj imala samo jedno – proizvesti posljedice igrice „gluhih telefona“. Prva objavljena vijest bila je djelomično točna, dok se u svakoj sljedećoj ponešto nadodalo da bi se na kraju ispostavilo kako hrvatska zajednica u Republici Srbiji veliča NDH, a srpski jezik se izvrgava ruglu. Klasično medijsko spinovanje kojemu smo na žalost često svjedoci.

Ono što je posebno važno jest činjenica da je „sporna“ lekcija proizišla iz nastavnoga programa, a spomenuto je gradivo obrađeno u udžbeniku Hrvatskoga jezika za 8. razred koji je odobren od nadležnih institucija Republike Srbije! Neizostavan dio programa učenja jednoga jezika jest učenje povijesti njegova nastanka i razvoja. To su imale u vidu i nadležne institucije prilikom procesa odobrenja jer izostavljeno razdoblje u povijesti nastanka bilo srpskoga bilo nekoga drugog jezika predstavljalo bi veliki propust i materijalnu pogrešku. Imajući to u vidu, ovakve medijske optužbe vrlo vjerojatno nemaju za cilj nastavu na hrvatskome jeziku, nego, bojimo se, nešto sasvim drugo.

Hrvatsko nacionalno vijeće ovoga puta očekuje od institucija Republike Srbije da, ne samo osude, sada već kontinuirano, negativno i netočno medijsko predstavljanje hrvatske zajednice u Republici Srbiji, nego da uzmu hrvatsku zajednicu u zaštitu, a medijski konačno započnu promovirati pozitivne procese i postignuća kojih je u našoj zajednici daleko više, no one redovito ostaju zatočene u medijskome kaosu i mraku.

Jasna Vojnić, predsjednica

Ostale vijesti