Priopćenje predsjednika DSHV-a u povodu Rezolucije Europskog parlamenta o izvješću Europske Komisije o Srbiji za 2016.

U svoje osobno ime i uime Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini pozdravljam usvajanje najnovije Rezolucije o Srbiji u Europskom parlamentu, koju je podnio izvjestilac David McAllister o napretku Srbije u europskim integracijama u 2016. godini. Smatram kako je veoma pozitivno to što je rezolucija usvojena velikom većinom glasova zastupnika i što je sama Unija pozdravila napredak Srbije k njezinom punopravnom članstvu. I ovim putem naglašavamo kako DSHV u potpunosti podržava proces europskih integracija Republike Srbije te drži kako je u interesu svih građana Srbije da se ovaj proces što uspješnije okonča i da konačni rezultat ovog kompleksnog procesa bude punopravno članstvo Srbije u velikoj europskoj obitelji.

DSHV je i do sada pozdravljao svaku pozitivnu odluku iz Bruxellesa i posebno isticao kako je nastojao biti konstruktivni čimbenik u ovim procesima, ali i da će nastaviti upozoravati na postojeće probleme, koji se, na žalost, i ovog puta u izvješću spominju, a koji izravno dotiču i hrvatsku zajednicu u Srbiji. U tom smislu nas hrabri što je Europski parlament ukazao na propuste koji se i dalje pojavljuju u procesu ostvarivanja ljudskih i manjinskih prava i koji i dalje predstavljaju ozbiljnu zapreku u izgradnji pravednog i demokratskog društva. Spomenuti problemi, kao što su nepotpuna implementacija zajamčenih prava u pogledu obrazovanja, napose pitanje udžbenika, i uporabe jezika, nedovoljna i neadekvatna zastupljenost manjina na lokalnoj, pokrajinskoj i republičkoj razini, nedovoljna zastupljenost u pravosudnim tijelima, predstavljaju ozbiljnu zapreku u izgradnji demokratskog društva i funkcionalnog sustava. Veoma je ohrabrujuće to što je EU prepoznala i činjenicu da je Vojvodina kao multikulturalna regija, a u kojoj su Hrvati u Srbiji najviše koncentrirani, zadržala visok stupanj zaštite manjinskih prava, te da se autonomija Vojvodine ne bi smjela ni koji način umanjivati.

Na koncu, DSHV će i nadalje podupirati put Srbije k Europskoj uniji kao jednom od najhumanijih mirovnih projekata na tlu europskog kontinenta i na tom putu ćemo nastaviti ukazivati na postojeće probleme, ali istodobno biti i konstruktivni partner. Hrvatska zajednica nesumnjivo predstavlja jednu veliku poveznicu Srbije s Europskom unijom. Nadamo se da će državna tijela u Srbiji to više prepoznavati te jačati suradnju i voditi aktivni dijalog s legitimnim predstavnicima hrvatske zajednice u Srbiji, kako bi se postojeći problemi što kvalitetnije i učinkovitije rješavali.

 

prof. Tomislav Žigmanov,

predsjednik DSHV-a

 

Ostale vijesti