Razgovor sa predsjednikom DSHV-a Tomislavom Žigmanov u novom broju tjednika “Hrvatska Riječ”

Razgovor sa predsjednikom DSHV-a Tomislavom Žigmanov u novom broju tjednika “Hrvatska Riječ”

Predstavili ste plan aktivnosti stranke na sjednici Vijeća DSHV-a za prva četiri mjeseca u 2016. godini. Što je u fokusu aktivnosti, ali i koje su to ostale aktivnosti koje se ne smiju zanemariti?

 

T. Ž.: Aktivnosti DSHV-a u prva četiri mjeseca ove godine podijeljene su, s obzirom na vrstu, na dvije velike skupine. U prvu pripadaju redovite aktivnosti, u što najprije spada međusobna komunikacija dužnosnika DSHV-a (članovi Predsjedništva i Vijeća te vodstva podružnica i mjesnih organizacija) radi ostvarivanja što učinkovitijeg rada. Tu je također i nastavak održavanja redovitih susreta s predstavnicima i članstvom mjesnih organizacija i/ili podružnica DSHV-a u Vojvodini. Osvježavat će se podaci i stalno objavljivati informacije o radu na internetskoj stanici DSHV-a, kao i u drugim medijima na hrvatskom ali i drugim jezicima, kao ažurno oglašavanje na Facebook stranici DSHV-a kao i redovito očitovanje na Twitter nalogu predsjednika. Na koncu, planirano je da se novo vodstvo DSHV-a predstavi novim vlastima u Republici Hrvatskoj.  S druge strane, najveći broj aktivnosti planirane su uz predstojeće izbore. One, među ostalim, podrazumijevaju brojne razgovori s političkim strankama radi stvaranja mogućih predizbornih saveza za predstojeće izbore na republičkoj, pokrajinskoj i razini lokalnih samouprava. Odluka o tomu mora biti donijeta na izvanrednoj sjednici Vijeća DSHV-a, budući da je to najviša instanca odlučivanja između dviju Skupština. Također, trebat će imenovati i Izborni stožer DSHV-a, u koji ulaze predsjednici podružnica, kao i drugi članovi koji imaju odgovarajuće reference u izbornim kampanjama. Izborni stožer treba isplanirati, pripremiti i realizirati sve izbornih aktivnosti na svim razinama izbora do konca travnja mjeseca.

 

 

Kada će DSHV započeti kampanju za lokalne, pokrajinske i republičke izbore?

 

T. Ž.: U pravom smislu riječi, onda kada izbori budu raspisani i kada budemo točno znali idemo li na izbore samostalno ili kao dio određenih predizbornih koalicija i saveza. No to ne znači da se neke naše aktivnosti ne mogu već sada svrstati u predizborne – na susretima s mjesnim odborima i/li podružnicama stvaramo pozitivnu motivacijsku klimu, šaljemo određene poruke, razgovaramo s ljudima o programskim osnovama suradnje s drugim strankama… Riječju, pokrećemo veliki i brojni organizam DSHV kako bismo što spremnije ušli u predizbornu kampanju i što bolje realizirali sve planirane aktivnosti.

 

 

S kojim političkim strankama ste do sada vodili razgovore oko mogućeg koalicijskog partnerstva?

 

T. Ž.: S blokom oko Demokratske stranke intenzivno vodimo razgovore kako na najvišoj razini a od ovoga tjedna počeli su razgovori vodstva podružnica s gradskim i općinskim odborima DS-a. Isto tako, već dulje vrijeme razgovaramo i s predstavnicima Socijaldemokratske stranke Borisa Tadića, a nedavno je ostvaren službeni kontakt s predstavnicima Mađarskog pokreta. Svi razgovori su još uvijek u tijeku, brojna su otvorena pitanja, ništa nije odlučeno, a što će biti, znat ćemo u dogledno vrijeme kada će biti donijeta konačna odluka na sjednici Vijeća DSHV-a.

 

 

Ima li i neprihvatljivih partnera s kojima DSHV ne želi koaliciju na predstojećim izborima?

 

T. Ž.: Razgovarat ćemo sa svima koji su spremni priznati dostojanstvo Hrvata u Srbiji i osigurati nužne pretpostavke za ravnopravni status građana hrvatske nacionalnosti. S onima koji su već očitovali tu vrstu spremnosti, razgovore smo i započeli, a oni koji glede toga šute, zacijelo nisu zainteresirani za tako što. Na koncu, za DSHV teško mogu biti prihvatljivi, dakako u suradničkom smislu, predstavnici onih neformalnih skupina i „pokreta“ unutar hrvatske zajednice koje djeluju koliko dezintegrativno, to jest destruktivno unutar same zajednice, toliko i servilno spram središnjih tijela vlasti.

 

 

Hoće li stranka čiji ste predsjednik izaći na lokalne izbore samostalno?

 

T. Ž.: Rekao sam da će o tome donijeti odluku Vijeće DSHV-a. Ono što već sada imamo kao praksu jest da svaka podružnica DSHV-a ima veliku samostalnost kada je riječ o razgovorima koje vodi, a imat će i veliku samostalnost kada je u pitanju odlučivanje o načinu izlaska na lokalne izbore.

 

 

Ima li problema DSHV s financijama, jer se kvalitetan rad stranke ne može odvijati bez određenih financijskih sredstava

 

T. Ž.: DSHV nije nikada imao problema s financijama niti će, nadam se, imati! Valja nam samo određivati mjeru i način rada spram obima novca s kojim raspolažemo. Ono što je već sada izvjesno jest da će svi dužnosnici u DSHV-u morati osnažiti svoj volonterski i dobrovoljni rad i tako posvjedočiti da nam je temeljno poslanje u zajednici u onome da služimo narodu kojega predstavljamo a ne tek da smo sinekuralno navezani u zastupanju njegovih interesa. Na taj način mislim da možemo i povratiti povjerenje u DSHV.

 

 

Ostale vijesti