Retorika državnih dužnosnika unosi strah među Hrvate

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini u potpunosti odbacuje stavove koje je iznijelo nekoliko srbijanskih visokih dužnosnika u svezi s odlukom da se na predstojeće izbore izađe u koaliciji s Demokratskom strankom. Hrvati u Srbiji, kao i njihova politička partija, imaju legitimno pravo da na temelju vlastitih racionalnih uvida izaberu onu političku opciju za koji smatraju da im može donijeti boljitak. Tako će biti sve dok ne budu imali ono što je Srbija potpisala u bilateralnom ugovoru s Hrvatskom, a to je institut garantiranog mandata u zastupničkim tijelima. Do tada „adresa“ nije i ne može biti DSHV!

Demokratsku stranku, za razliku od Socijalističke partije Srbije čiji je Dačić predsjednik, Hrvati u Vojvodini prepoznaju kao onu koja ih je nakon 2000. godine priznala kao nacionalnu manjinu i otvorila prostor za institucionalno primjereno ostvarivanje manjinskih prava i uključivanje u društveni život. Iskustva iz devedesetih godina prošlog stoljeća, u vrijeme neprikosnovene vladavine SPS-a, bila su posve drugačija – Hrvati u Srbiji bili su nepriznata zajednica čiji su pripadnici bili objekti etnički motiviranog nasilja te protjerivani.

Tvrdnju ministra vanjskih poslova Srbije Ivice Dačića da „hrvatska stranka u Srbiji radi protiv interesa Hrvata“ smatramo neprimjerenom i izravnom prijetnjom upućenu pripadnicima hrvatske zajednice, iza koje stoji ne toliko želja za paternalizmom koliko retorika koja nije dopuštena u demokratskim društvima. Očitovanje ministra unutarnjih poslova Nebojše Stefanovića, u kojemu se odluka DSHV-a s kim će nastupiti na izborima u Srbiji povezuje s pitanjima položaja srpske manjine u Hrvatskoj, također držimo da je u funkciji zastrašivanja Hrvata, jer jednu odluku benigne naravi povezuje s cijelim nizom neprimjerenih konstatacija. Više bismo voljeli da se ministar Stefanović oglasio nedavno kada je brutalno pretučen katolički svećenik ili da je javnostio objavio da je Srbija ispunila ono što se ugovorom obvezala. No unatoč tomu, vjerujemo da će Hrvati u Vojvodini izaći na izbore i glasovati hrabro za svoju budućnost!

 

 

Tomislav Žigmanov

predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini

 

Ostale vijesti