SRETAN USKRS

SRETAN USKRS

 

Ne budimo na marginama žive nade!

 

Poštovana/i,

 

Uskrsna poruka i ove godine dolazi do nas u konkretnosti našega života, zatiče nas u radostima ali i u brigama svakidašnjice, kako osobne, obiteljske, tako i društvene. Svjetlo živodajnog otajstva svojom se razgovjetnošću usijeca u nabore bremenite zbilje, prožima je i smotreno preobražava „do mjere uzrasta punine Kristove“ (Ef 4,13). Taj rast (prasl. uskrs) duboko je utkan i u životnost naše hrvatske zajednice na ovim prostorima; zrcali se u brižno uščuvanoj tradiciji i običajima, ali i u živoj vjeri koja oplemenjuje sadašnjost i ohrabruje pogled spram svjetlije budućnosti. No, dio smo one stvarnosti koja se samo u okvirima zemaljskoga ne može shvatiti ni tumačiti, jer je Gospodinovo uskrsnuće već prodrlo u skriveno klupko ove povijesti. Osjećamo stoga trajni poziv i obvezu da „ne ostanemo na marginama te povorke žive nade“ (Papa Franjo, Evangelii gaudium, 278).

            Snaga Kristova uskrsnuća podaruje nam vjeru i nadu za svladavanje svih teškoća i izazova s kojima se suočavamo, bilo kao pojedinci bilo kao hrvatska zajednica, kao i izgradnju boljeg međusobnog razumijevanja i uvažavanja u našem društvu. Osobito smo pozvani brinuti se o budućnosti i opstanku hrvatskog naroda. Uskrsli nas neumorno poziva i potiče promicati dobrotu, razumijevanje i solidarnost među ljudima i narodima. I ne umarati se to činiti unatoč kušnjama i brojnim zaprekama. Posebno smo u mislima i solidarni s najpotrebitijima u našoj zajednici, kao i sa svim sugrađanima koji su suočeni s izazovima aktualnog trenutka u zemlji i svijetu. Ne gajimo ispraznu nadu da će nam netko drugi na čudesan način riješiti naše probleme, ali u vjeri nosimo sigurnost da se za ljudske poteškoće mogu naći rješenja i da smo svi zajedno pozvani graditi budućnost.

Ovi trenuci pobjede Svjetla nad Tamom vrijeme su obnove naše odlučnosti da djelujemo u skladu s našom vjerom, da činimo dobro ne samo svojim bližnjima, nego svoj Božjoj djeci u svemu što je ljudsko. Uskrs zato možemo doživjeti i kao prigodu da preispitamo svoju zauzetost za bližnje, a to znači za pravdu, mir, solidarnost, poštovanje ljudske osobe i sve druge vrijednosti koje su vezane za poslanje što ga je u povijesti izvršio Isus Krist. S posebnom pak ljubavlju upravljamo molitvu za naš narod, našu zemlju i sve njezine građane, da nas Uskrsli Gospodin obdari snagom svoga obnoviteljskog Duha radosti i mira, jer znamo da svaka materijalna, gospodarska, društvena i kulturna obnova polazi od obnove duha. Osnaženi Božjom milošću i ispunjeni uskrsnom vjerom, s povjerenjem gledamo u budućnost, jer znamo da „sve možemo u Onome koji nas jača“ (Fil 4, 13).

 

U svjetlu najvećeg kršćanskog blagdana, svima želim čestit i blagoslovljen Uskrs, uz obilje zdravlja, mira, ljubavi i obiteljskog zajedništva!

 

Tomislav Žigmanov, predsjednik

Ostale vijesti