U Zagrebu potpisana Deklaracija o suradnji Srba iz Hrvatske i Hrvata iz Srbije

U Zagrebu potpisana Deklaracija o suradnji Srba iz Hrvatske i Hrvata iz Srbije
 
Predsjednici Samostalne demokratske srpske stranke Milorad Pupovac i Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav žigmanov potpisali su danas u Zagrebu Deklaraciju o suradnji Srba iz Hrvatske i Hrvata iz Srbije.
Deklaracija sadrži sve ključne, vitalne točke od interesa za Hrvate u Srbiji, kao i za Srbe u Hrvatskoj, koje se tiču i svih prava i okolnosti u kojima se ona ostvaruju - rekao je u uvodnom obraćanju na tiskovnoj konferenciji Pupovac i naglasio da su tekst usvojila stranačka tijela SDSS-a i DHSV-a, kao i manjinska samoupravna tijela SNV-a i Hrvatskog nacionalnog vijeća. "Nakon što smo bili posvećeni suradnji naših zajednica, obnavljanju političkog dijaloga i suradnje između država u kojima žive naša dva naroda, stekli su se uvjeti da potpišemo Deklaraciju dan prije prijema SNV-a na kojem niz godina nije bilo susreta između najviših državnih zvaničnika dviju zemalja", kazao je Pupovac i dodao da on i Žigmanov "aktivnim sudjelovanjem doprinose da prijem bude obogaćen susretom predstavnika političkog vrha kojeg već dugo nije bilo".
 
Žigmanov je naglasio da Deklaracija kao dokument o suradnji dvije manjinske zajednice nije slučajno tada ratificirana i sada potpisana. "Deklaracija je posljedica bogate i raznovrsne suradnje kad su u pitanju institucije hrvatske zajednice u Srbiji i srpske u Hrvatskoj: od političkih stranaka, preko kulture i obrazovanja sve do sporta. Temeljno poslanje i misija DSHV-a je da, osim stvaranja ključnih pretpostavki za poboljšanje položaja hrvatskog naroda u Srbiji, to činimo odgovorno kao i da artikuliranjem toga interesa stvaramo prakse koje će omogućiti da se ta platforma realizira u širim državnim, društvenim i narodnosnim okvirima. U tom smislu naša suradnja sa srpskom zajednicom u Hrvatskoj je prirodna jer je dio naših temeljnih političkih okvira" – istaknuo je Žigmanov.
 
Žigmanov je rekao i kako suradnja dvaju naroda i dvije države ne bi smjela imati alternativu. "Bez obzira ne obeshrabrujuće činjenice, mi smo ustrajavali i uspjeli biti posrednici za stvaranje novog kruga komunikacije. Upravo zato bismo voljeli da se neka od brojnih otvorenih pitanja između dviju država trajno zatvore", naglasio je Žigmanov.
 
Foto izvor: SNV/HINA
Ostale vijesti