Veliki uspjeh nogometne momčadi DSHV-a iz Srbije

Veliki uspjeh nogometne momčadi DSHV-a iz Srbije

U Zagrebu je 21. prosinca 2019. održan turnir u malom nogometu u organizaciji Sportsko rekreacijskog društva Srba u Hrvatskoj pri Srpskom narodnom vijeću. Kao posebni gosti, na turnir koji je bio i dobrotvornoga karaktera, pozvana je i nogometna momčad Hrvata iz Vojvodine odnosno selekcija Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini. Na samome turniru su se natjecale nogometne momčadi srpske manjine s teritorija cijele Hrvatske, a poziv hrvatskoj manjini u Srbiji rezultat je dugogodišnje uspješne suradnje koje dvije selekcije njeguju već dulji niz godina. Hrvatski nogometaši ostvarili su veliki rezultat i plasirali se na drugo mjesto, a u posljednjoj utakmici su izgubili od ekipe Srba iz Vrginmosta. Ipak, predstavnik nogometne reprezentacije Hrvata iz Vojvodine Ivan Budinčević bio je više nego zadovoljan rezultatom koji je momčad DSHV-a ostvarila i nesumnjivo se može reći da je njihova borba bila lavovska. Istovremeno, unatoč rezultatu, važne su poruke koje su poslane, a to je da se suradnja i u ovome segmentu športskoga karaktera između dviju manjinskih zajednica uspješno odvija i kontinuirano nastavlja. Budinčević je naglasio kako ovakvi događaji predstavljaju i dobru pripravu za Europeadu 2020. koja će se održati u Austriji i koja predstavlja najznačajnije natjecanje u nogometu manjinskih zajednica iz cijele Europe koje organizira Federalna unija europskih nacionalnosti – manjina (FUEN) u kojemu je hrvatska zajednica odnosno DSHV jedan od najaktivnijih članova.

Nogometaši iz Vojvodine utakmicu su igrali u svojim tradicionalnim crveno bijelim bojama koje je na grudima krasila šahovnica s inicijalima DSHV-a.

U zvaničnome protokolu uime hrvatske manjine u Srbiji nazočnima su se obratili Ivan Budinčević, tehniko nogometne reprezentacije Hrvata u Srbiji, i Darko Baštovanović, međunarodni tajnik HNV-a i savjetnik predsjednika DSHV-a, dok su se u ulozi domaćina našle djelatnice srpske zajednice iz Hrvatske Tatjana Dragičević i Maša Samardžija. Poruke su bile usuglašene i ponovno je naglašeno kako je suradnja između dviju manjinskih skupina više nego dobra te da ovakvi događaji važni i na simboličkom planu. No, ne treba zaboraviti i komunikaciju i suradnju i na višim razinama kao što su komunikacija između predsjednika DSHV-a Tomislava Žigmanova i predsjednika SDSS-a Milorada Pupovca.

Predsjednik DSHV-a Tomislav Žigmanov zadovoljan je rezultatom hrvatske momčadi i naglasio je da naši nogometaši predstavljaju ponos cijele zajednice.

 

Press služba DSHV-a

Ostale vijesti