VIJEĆE DSHV-a: UMJERENO ZADOVOLJSTVO OSTVARENIM IZBORNIM REZULTATIMA

VIJEĆE DSHV-a: UMJERENO ZADOVOLJSTVO OSTVARENIM IZBORNIM REZULTATIMA

U utorak 31. svibnja u nazočnosti gotovo svih članova održana je III. sjednica Vijeća Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini na kojoj se raspravljalo o nekoliko aktualnih tema. Najprije je na Vijeću prihvaćena informacija o izvješću neovisnog revizora o materijalno-financijskom poslovanju DSHV-a u 2015. godini. Ono je u cjelini pozitivno, a zaključno je stajalište revizora da je DSHV poslovao „u skladu sa Zakonom o financiranju političkih aktivnosti, Pravilnikom o evidencijama priloga i imovine, godišnjem financijskom izvješću i izvješću o troškovima izborne kampanje političkog subjekta i računovodstvenim propisima Republike Srbije“.

Na sjednici Vijeća DSHV-a je bilo riječi o netom održanim izborima te o postignutim rezultatima. Najprije su predsjednici Podružnica informirali vijećnike o njihovim zaključcima s održanih sjednica o navedenoj temi – predizbornim aktivnostima, izbornom procesu i rezultatima koje je DSHV postigao, nakon čega je svoju analizu iznio i predsjednik DSHV-a Tomislav Žigmanov. U raspravama je istaknuto kako su protekli izbori u stvari nastavak tradicije izlaska na izbore u predizbornoj koaliciji, to jest da na tom planu nije bilo nikakvih novina, no izborena je veća samostalnost i vidljivost DSHV-a u kampanji, s jasnim vizualnim identitetom i sloganima. Ono što je bio najveći izazov jest da je DSHV bio u koaliciji, kako je rečeno, „s, u medijima i od strane vladajuće većine, najomraženijom strankom“, što je itekako usložnilo predizborno djelovanje. Zbog svoje odluke o izlasku na izbore na svim razinama sa savezom koji je predvodila Demokratska stranka, DSHV je bio izložen na samome početku bezrazložnom napadu od strane predsjednika SPS-a i ministra vanjskih poslova Ivice Dačića i dopredsjednika SNS-a i ministra unutarnjih poslova Nebojše Stevanovića, na što je odlučno odgovoreno od strane predsjednika DSHV-a. Okosnicu kampanje činilo je slanje poruka putem letaka i pisama,  zatim izravnih razgovora s građanima, a veliki iskorak je napravljam u dijelu kampanje putem društvenih mreža, prije svega na Facebook stranici DSHV-a. Stoga je jasno zašto je kampanja stajala iznimno malo novca. Također je istaknuto da je DSHV ostvario i veliku vidljivost u medijima, napose nacionalnim i onim u Hrvatskoj, dok su u lokalnim aktivnosti bile prešućivane a dio njih je bio u funkciji diskreditacije DSHV-a i njegova čelnika, koji su sličili rukopisima i metodama iz Miloševićeva vremena. Bilo je riječi i o „ograničenom dosegu“ vlastitih aktivnosti zbog snažnog antihrvatskog raspoloženja u Srbiji, što je imalo za izravnu posljedicu manju izlaznost Hrvata na izbore te o „hodu u tri kolone“ hrvatskih stranaka i udruga, čak i pod „crnogorskim barjakom“, koje su imale za cilj da „razvodne glasove“, ponajprije DSHV-u. Kao slabosti DSHV-a navedena je nerazvijena infrastruktura u području političkog marketinga i PR-a, zatim nedovoljni mobilizacijski potencijal unutar zajednice, te pasivno držanje dijela članstva zbog nezadovoljstva izbora koalicijskog partnera i rezultata pregovora. Na koncu, ostvarenim rezultatima na prethodnim izborima vijećnici su isticali da su „umjereno zadovoljni“.

Pri kraju sjednice Vijeća DSHV-a govorilo se o proslavi 26. obljetnice osnutka DSHV-a, koja će i ove godine biti sredinom srpnja, a imenovani Organizacijski odbor će istu pripremiti.

 

Press DSHV-a

 

Ostale vijesti